Υπουργείο Οικονομικών: Ποιος (!) αδειάζει ποιον

Το ερώτημα είναι ποιος αδειάζει ποιον. Και από τα φαινόμενα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας αποδόμησε χθες αυτά που είχε ανακοινώσει προχθές για τα αγροτεμάχια.

Τις πληροφορίες για το πώς θα επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων το 2014 επιχείρησε να διαψεύσει χθες το υπουργείο Οικονομικών «αδειάζοντας» επί της ουσίας τον εαυτό του, καθώς τα στοιχεία για το νέο χαράτσι διοχετεύθηκαν στους δημοσιογράφους από το ίδιο το υπουργείο!

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «η νέα φορολογία είναι ακόμη υπό επεξεργασία, το δε σχέδιο νόμου θα οριστικοποιηθεί μετά τη διαβούλευση με τα κόμματα της κυβέρνησης και τη δημόσια διαβούλευση. Ως εκ τούτου, οι σχετικές πληροφορίες και οι πίνακες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή».

Η στάση του υπουργείου προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς οι πίνακες με τους συντελεστές του ενιαίου φόρου ακινήτων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, προέρχονται από non paper το οποίο διοχετεύθηκε την περασμένη Τρίτη στους δημοσιογράφους.

Μάλιστα, επιχειρείται να «περάσει» και η άποψη ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους στους φορολογουμένους αποτελούν τον βασικό γνώμονα στο σχεδιασμό του νέου φόρου στα ακίνητα, ο οποίος αντικαθιστά τους παλαιούς φόρους».

Με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν σημαντικά αυξημένες επιβαρύνσεις για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα είναι να επιδιωχθεί, μέσω της επιβολής του Ενιαίου Φόρου, η είσπραξη εσόδων ύψους 4,15 δισ. ευρώ! Μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι κατέχουν μονοκατοικίες και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» για τις ηλεκτροδοτούμενες μονοκατοικίες τους, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Με τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν και για τις μονοκατοικίες και για τα οικόπεδα.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα