Η Πορτογαλία εκλιπαρεί για λίγο έλεος!

Νέες ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η Πορτογαλία από το μέτωπο των πιστωτών της. Μετά το «όχι» του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, η Λισαβόνα πρέπει να αντιμετωπίσει και το ΔΝΤ. Η πορτογαλική κυβέρνηση κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να θέσει σε εφαρμογή τις προτάσεις του περί επιβράδυνσης των προγραμμάτων λιτότητας. «Είναι σημαντικό τα λόγια των ηγετών των διεθνών οργανισμών να είναι συνεπή με τις πράξεις τους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Αντόνιο Πιρές ντε Λίμα. Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομίας αναφερόταν στη δημοσίευση μιας έκθεσης του ΔΝΤ, στην οποία το Ταμείο εκτίμησε ότι τα προγράμματα λιτότητας στις αναπτυγμένες χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν κρίσεις πρέπει να συνοδεύονται από «περιορισμούς στην ταχύτητα» εφαρμογής τους, ώστε να μην αποδεικνύονται «αντιπαραγωγικά» και να μην υποσκάπτουν την ανάπτυξη.

«Ελπίζω μόνο οι προτάσεις αυτές να υλοποιηθούν» δήλωσε ο Πέδρο Μότα Σοάρες, υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης της Πορτογαλίας. Ο Μάρκο Αντόνιο Κόστα, εκπρόσωπος του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Πορτογαλίας, του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, είχε καλέσει να «καταπολεμηθεί η θεσμική υποκρισία θεσμών όπως το ΔΝΤ, που διατυπώνουν ευσεβή ευχολόγια, αλλά κατόπιν επιδεικνύουν μια άκαμπτη στάση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων». Απόδειξη, σύμφωνα με τον ίδιο, της «άκαμπτης συμπεριφοράς» του ΔΝΤ είναι το γεγονός ότι «οι κοινωνικοί εταίροι αποχώρησαν με μεγάλη δυσαρέσκεια» μετά τη συνάντησή τους με κλιμάκιο της διεθνούς τρόικας των δανειστών, οι οποίοι άρχισαν την περασμένη Δευτέρα τη νέα αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Πορτογαλίας. Ο Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε ξανά να αναθεωρηθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 5% του πορτογαλικού ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έθεσε σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας, επικαλούμενος τους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. «Οι ενδεχόμενες ελλείψεις στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος θα μπορούσαν να αυξήσουν την αβεβαιότητα για την πορεία του δημόσιου χρέους και την πιθανότητα η Πορτογαλία να ζητήσει ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης» αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα