Και νέο σοκ για 110.000 διπλο-συνταξιούχους

Αναδρομικές περικοπές σε 110.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Οι περικοπές αυτές αφορούν όλους εκείνους τους διπλοσυνταξιούχους που, λόγω αδυναμίας του συστήματος απονομής συντάξεων να τους εντοπίσει, είχαν γλιτώσει από τις μειώσεις στις συντάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2010 έως σήμερα. Πρόκειται για συνταξιούχους του Δημοσίου αλλά και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι θα υποστούν τις μειώσεις αυτές αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως σήμερα. Οι μειώσεις αυτές αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως συνταξιούχους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και δικαστικούς, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν εισφορές τόσο για το Ταμείο τους όσο και για το ΙΚΑ.

Οι μειώσεις θα γίνουν επί του αθροίσματος όλων των συντάξεων που λαμβάνει ένας δικαιούχος και το συνολικό ποσό περικοπής θα επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα. Ανάλογη εφαρμογή θα γίνει και για τις περιπτώσεις εκείνες που οι συντάξεις αυτές, λόγω θανάτου του δικαιούχου, χορηγούνται σε συνδικαιούχα πρόσωπα.

Οι περικοπές αναμένεται να γίνουν για συντάξεις που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ σε ό,τι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης (3%-14%), η οποία θεσπίστηκε το 2010, και τα 1.00 ευρώ αναφορικά με τη μείωση (12%) που αποφασίστηκε στο δεύτερο Μνημόνιο. Επίσης θα εφαρμοστεί για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, των οποίων η σύνταξη έπρεπε να περικοπεί από τον εφαρμοστικό του 2011, για το ποσό άνω των 1.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για συνταξιούχους άνω των 55 ετών για το τμήμα της σύνταξης από 1.200 ευρώ και πάνω. Επιπρόσθετα, θα ισχύσουν και οι μειώσεις που θεσπίστηκαν στον περσινό εφαρμοστικό. Πρόκειται για περικοπές από 5% έως 20% για όσους το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεών τους κυμαίνεται από 1.000 έως και άνω των 3.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, με την ίδια τροπολογία τονίζεται ότι το συνολικό ποσό της όποιας περικοπής παραμένει ίδιο, απλώς επιμερίζεται ανά φορέα. Στην ίδια ρύθμιση αυξάνονται οι αρμοδιότητες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας. Στο εξής θα έχει τη δυνατότητα να συλλέγει στοιχεία για την εκπόνηση μελετών χωρίς να χρειάζεται να ζητείται η έγκριση των πολιτικών προϊσταμένων.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα