Η «γαλάζια» εξέγερση (κατά του Στουρνάρα) για τα αγροτεμάχια!

«Αν ο κ. Στουρνάρας θυμήθηκε τις κομμουνιστικές του καταβολές και θέλει να πάρει το κράτος τα χωράφια των αγροτών, τότε θα μείνει μόνος του». Η παραπάνω φράση, που ανήκει σε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, είναι αρκετή για να αποτυπώσει το κλίμα που διαμορφώθηκε στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα κατά του υπουργείου Οικονομικών γύρω από το θέμα του φόρου στα αγροτεμάχια.

Η αλήθεια είναι ότι η διαρροή του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα για τον φόρο στα αγροτεμάχια αποτέλεσε για τους περισσότερους «γαλάζιους» βουλευτές «αιτία πολέμου». Και αυτό γιατί θεωρήθηκε ότι οι παράλογοι συντελεστές που αποφάσισαν ο κ. Στουρνάρας και οι συν αυτώ χτυπούσαν στη βάση τους τον πυρήνα του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας και αποτελούσαν τη χαριστική βολή στον αγροτικό κόσμο. Εξ ου και όταν το βράδυ της Τετάρτης ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο την απόσυρση και την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Στουρνάρα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που μόλις πριν από λίγες ώρες είχαν καταθέσει στη Βουλή ερώτηση-καταπέλτη κατά του ΥΠΟΙΚ, πανηγύρισαν, χαρακτηρίζοντας την απόσυρση του σχεδίου ως μεγάλη νίκη της «γαλάζιας» Κ.Ο.

Ενδεικτικό της οργής που προκάλεσε η ακατανόητη και εκτός πραγματικότητας πρόταση του υπουργείου Οικονομικών ήταν η εκτίμηση πολλών βουλευτών πως αν το σχέδιο προχωρούσε και ερχόταν προς ψήφιση στη Βουλή χωρίς αλλαγές, τότε ήταν πολύ πιθανό αυτό να προκαλούσε το ανεπιθύμητο «ατύχημα» το οποίο θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση. «Μα είναι δυνατόν την ώρα που ο πρωθυπουργός διακηρύσσει ότι πρωταρχικός στόχος είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, το υπουργείο Οικονομικών να χτυπά στη ρίζα της την αγροτιά» είπε κορυφαίος «γαλάζιος» βουλευτής, σχολιάζοντας τις διαρροές του ΥΠΟΙΚ.

Το στοιχείο στο οποίο στάθηκαν οι περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές ήταν η προχειρότητα με την οποία υπολόγισε τους συντελεστές το υπουργείο, χωρίς μάλιστα να λείψουν και υπονοούμενα για ευνοϊκή μεταχείριση επιχειρηματικών συμφερόντων και σκαφάτων έναντι των αγροτών. «Είναι απαράδεκτο το μεταλλείο ή το λατομείο να φορολογείται με συντελεστή 1,2, η υπαίθρια έκθεση με 1,5 και οι δενδροκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες με συντελεστές 2,5 και 2 αντίστοιχα. Και για ποιον λόγο δεν φορολογούνται ουσιαστικά και με τους παραπάνω συντελεστές τα γήπεδα τα οποία χρησιμοποιούνται για τον ελλιμενισμό σκαφών και αεροσκαφών» αναφέρεται χαρακτηριστικά, με σαφές το υπονοούμενο για εξυπηρέτηση συμφερόντων στην ερώτηση των βουλευτών.

Στο ίδιο κείμενο οι βουλευτές προσθέτουν: «Με βάση τους πίνακες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τους συντελεστές θέσης, χρήσης, απόστασης από τη θάλασσα και μεγέθους γηπέδων, υπάρχει ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση τόσο στους αγρότες που καλλιεργούν στα αγροτεμάχια αυτά όσο και στους κατόχους αγροτεμαχίων που είναι αναξιοποίητα».

Μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», ο πρώτος υπογράφων τη σχετική ερώτηση των 17 «γαλάζιων» βουλευτών Ιορδάνης Τζαμτζής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά όσων επινόησαν τις συγκεκριμένες προτάσεις. «Τα σαΐνια του υπουργείου Οικονομικών που εισηγήθηκαν στον κ. Στουρνάρα τις ρυθμίσεις να προσέχουν πάρα πολύ. Δεν το καταλαβαίνουν ότι προκαλούν πρόβλημα στην κυβέρνηση; Δεν είναι δυνατόν να εισηγούνται τόσο απαράδεκτα πράγματα που οδηγούν στον οικονομικό θάνατο τους αγρότες. Αν αυτό το πράγμα ερχόταν προς ψήφιση στη Βουλή όπως ήταν, θα προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση» μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαμτζής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης, ο οποίος εξέφρασε έντονη ανησυχία για το «ατύχημα» που θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια ρύθμιση. «Φυσικά και δεν μας βρίσκει σύμφωνους η ρύθμιση. Εμείς θέλουμε να χτυπήσουμε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και όχι τους φτωχούς αγρότες» λέει ο κ. Βλαχογιάννης, προσθέτοντας ότι η φορολόγηση, αν τελικά επιβληθεί, θα πρέπει να ξεκινά από έναν αριθμό στρεμμάτων και πάνω και πως θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις εγκαταλελειμμένες γαίες.

 

Τα ξεροχώραφα

Στο θέμα των εγκαταλελειμμένων γαιών στέκεται και ο βουλευτής Ανδρέας Κουτσούμπας: «Η φορολόγηση, αν πρέπει, να γίνει μόνο σε εκείνα τα κομμάτια που αποδίδουν. Αν λόγοι δημοσιονομικής προσαρμογής την επιβάλλουν, θα πρέπει να γίνει με μέτρο και λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που ζουν οι αγρότες. Θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός. Δεν μπορεί να φορολογούνται τα ξεροχώραφα που δεν αποδίδουν κανένα εισόδημα» είπε.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα