Συναγερμός για σεισμό-μαϊμού!

Σε σάιτ, μπλογκ αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «τριγυρνούσε» κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου -σκορπίζοντας ανησυχία- η «είδηση» ότι δήθεν επίκειται ισχυρότατος σεισμός μεγέθους έως 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα (!), και μάλιστα εντός των επόμενων 48 ωρών. Πρόκειται, φυσικά, για αβάσιμη φημολογία, που φαίνεται ότι προήλθε από τη… λανθασμένη μετάφραση προφανώς κάποιου ανίδεου των στατιστικών αναλύσεων της ιστοσελίδας world-earthquakes.com, όπου με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων δίδονται οι πιθανότητες για σεισμικά γεγονότα ανά την υφήλιο.

Η «έκτακτη ανάρτηση», που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, ήταν η εξής: «Σύμφωνα με το World Earthquakes, το οποίο προβλέπει σεισμικές δονήσεις σε όλη τη Γη μέσω ειδικών αλγορίθμων, αναμένεται νέος σεισμός εντός 48 ωρών στην Ελλάδα με ένταση 5-6 Ρίχτερ». Και η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα πράγματι έδινε πιθανότητα για εκδήλωση μέσου μεγέθους σεισμού στη χώρα μας. Πιθανότητα η οποία μόλις που ξεπερνούσε το 1,5% (!) και που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόβλεψη περί επικείμενου ισχυρού σεισμού! «Καταρχάς, δεν μπορούμε να προγνώσουμε σεισμούς, και ειδικότερα να κάνουμε πρόγνωση βραχείας διάρκειας» σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιο Λέκκα. Εξάλλου, οι αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, δεν έχουν λάβει προς αξιολόγηση καμία ανάλογη πληροφορία.

Οπως φαίνεται, το έδαφος για τη… διασπορά φημών περί επικείμενου ισχυρού προετοιμάστηκε και από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται από τις 7 Αυγούστου στην περιοχή Αμφίκλειας – Ρεγγινίου (όρος Καλλίδρομο), αλλά και από το πρόσφατο «ξύπνημα» του Εγκέλαδου (ξημερώματα Παρασκευής), με δόνηση 4,3 Ρίχτερ στον Κορινθιακό. Η τελευταία προήλθε από το ρήγμα Καπαρελίου, που έδωσε το 1981 έναν από τους τρεις τρομερούς σεισμούς των Αλκυονίδων (6,3 Ρίχτερ).

Σημειώνεται ότι όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμφίκλειας, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρων Ακης Τσελέντης εκτιμά πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το φαινόμενο «έκλεισε» και ότι η ακολουθία είναι φυσιολογική.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα