«Βόμβα» για τον Σταθάκη του ΣΥΡΙΖΑ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υποθέσεις ατασθαλιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από την εποχή του βαθέος ΠΑΣΟΚ (από το 1996 έως το 2004) οδηγείται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των υπαρχηγών του Αλέξη Τσίπρα Γιώργος Σταθάκης. Οπως αποκάλυψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», το ηγετικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπεται με αμετάκλητο βούλευμα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μαζί με άλλα 16 άτομα, προκειμένου να δικαστούν με βαριές κατηγορίες.

Ο κ. Σταθάκης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ ήταν και αντιπρύτανης έως την εκλογή του, τον Μάιο του 2012, ως βουλευτής Χανίων. Σήμερα είναι, επίσης, τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη γραμμή του κόμματος για τα οικονομικά ζητήματα.

Η πρώτη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο βουλευτής είναι ότι το 2001 ενέκρινε μαζί με τους κ. Νικολάου και Σαββάκη, ως μέλη της Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), καταβολή 9.000.000 δρχ. για «υπερωριακή απασχόληση στον γενικό διευθυντή διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ομως η καταβολή του ποσού αυτού, όπως αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, που έφερε αποκλειστικά στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία», «έγινε παράνομα, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία» και με δεδομένο ότι «οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις εξήντα (60) μηνιαίως».

Επίσης, ο κ. Σταθάκης κατηγορείται μαζί με άλλους ότι κατέβαλαν με την ίδια ιδιότητα σε υπαλλήλους το ποσό των 444.129,60 ευρώ (151.337.162 δραχμές) υπό τη μορφή επιμισθίων, αμοιβών και επιδομάτων θέσης. Το βούλευμα τονίζει ότι και οι καταβολές αυτές «έγιναν παράνομα, αφού δεν συνδέονται με συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΚΕ, αλλά καλύπτουν δαπάνες του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Η τρίτη κατηγορία που αντιμετωπίζουν σχετίζεται με το ότι την περίοδο 1998-2001 καταβλήθηκε από τον ΕΛΚΕ στην ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία Εθνική Ασφαλιστική το συνολικό ποσό των 150.000.000 δρχ. (440.205,43 ευρώ) ως ασφάλιστρα ομαδικού συμβολαίου ασφάλισης ζωής – ασθένειας όλων των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το βούλευμα αποφαίνεται όμως ότι «οι καταβολές των παραπάνω ποσών έγιναν παράνομα, αφού δεν συνδέονται με συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΚΕ, ενώ οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο». Και συμπεραίνει ότι οι κατηγορούμενοι «προέβησαν στην πράξη τους αυτή από κοινού και με σκοπό να ωφελήσουν την ανωτέρω ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία».

Αρχικά οι κατηγορούμενοι είχαν παραπεμφθεί στις 30 Απριλίου 2012, συμπτωματικά λίγο πριν από τις πρώτες εκλογές της περσινής χρονιάς, οπότε ο κ. Σταθάκης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Ομως το δικαστήριο έκρινε άκυρη την απευθείας κλήση και έστειλε την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών, προκειμένου να αποφανθεί «αμετακλήτως». Το συμβούλιο εξέδωσε στις 20 Ιουνίου 2013 παραπεμπτικό βούλευμα, κρίνοντας ότι «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής» σε βάρος των κατηγορουμένων για την παραπομπή τους, προκειμένου «να δικαστούν ως δράστες της αξιόποινης πράξης της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και από κοινού», με μεγάλη ζημιά για τη δημόσια περιουσία σε γνώση τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα