(Αυξο)μειώσεις τώρα για τις επικουρικές!

Μείωση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, αλλά και περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τα ασφαλιστικά ταμεία προανήγγειλε εμμέσως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό. Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για «αυξομειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που, εάν υπάρξουν, θα είναι μικρές». Επίσης, αναφορικά με το σκέλος του εφάπαξ, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «το εφάπαξ των ιδιωτικών υπαλλήλων δεν θίγεται. Για των δημοσίων θα γίνει κάποια αναπροσαρμογή, και αυτό προσπαθώ τώρα με τους συναδέλφους μου, να αμβλύνουμε την όποια μεγάλη προσαρμογή και να την κάνουμε όσο γίνεται πιο ήπια. Δεν μπορώ να σας πω ακριβές ποσοστό». Σε κάθε περίπτωση, τα ελλείμματα τόσο στο ΕΤΕΑ, που χορηγεί επικουρικές συντάξεις, όσο και στο ΤΠΔΥ, που χορηγεί εφάπαξ στο Δημόσιο, είναι μεγάλα και σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό τους αναμένεται να προκαλέσουν μειώσεις έως 30%.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Γιάννης Βρούτσης έθεσε θέμα μείωσης της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης κατά 2 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το συνολικό κονδύλι που θα προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό της νέας χρονιάς για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος είναι ζήτημα αν θα φτάνει τα 10,5 δισ. ευρώ. Κάτι τέτοιο όμως μεταφράζεται σε νέες, δραματικές περικοπές τόσο στις κύριες συντάξεις όσο και στα προνοιακά επιδόματα που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία και αποτελούν τις βασικές δαπάνες τους.

Ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στην κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, έκανε λόγο για «σύσταση επιτροπής» που θα προετοιμάσει το έδαφος για ένα νέο μοντέλο συνταξιοδοτικού συστήματος από το 2015 και μετά. «Δεν υπάρχει νέο ασφαλιστικό. Υπάρχει όμως θεσμοθετημένη διαδικασία, υπάρχει ψηφισμένος νόμος και θα εφαρμοστεί το 2015» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην κατώτατη εγγυημένη σύνταξη των 360 ευρώ, που έχει θεσπιστεί με τον νόμο Λοβέρδου (ν.3863) από το 2010. Σε ό,τι αφορά την τεράστια αναμονή των δικαιούχων να τους απονεμηθεί η σύνταξη, που μπορεί να φτάσει έως και τα τέσσερα έτη, ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε ότι εντός της εβδομάδας θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία «θα φτάνει στο 90% το ποσό της προσωρινής σύνταξης για όσες συντάξεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ιδιωτικό τομέα».

Σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας, η εκτίμηση που υπάρχει στο υπουργείο Εργασίας είναι ότι η ανακοίνωση και η επιβολή υψηλών προστίμων έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Ετσι ερμηνεύεται κατά τον κ. Βρούτση ότι τις τελευταίες ημέρες «δηλώθηκαν 49.000 εργαζόμενοι».

Αναφορικά με το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι «θα αρχίσει συγκράτηση το 2013 και κάμψη το 2014». Η μείωση κατά 0,3% που παρουσιάστηκε το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο 27,1%, από 27,4% που ήταν το α’ τρίμηνο, η πρώτη που συνέβη έπειτα από 48 ολόκληρους μήνες, θεωρήθηκε «ένα θετικό δείγμα, ότι κάτι αλλάζει. Δεν πανηγυρίζουμε όμως, γιατί η μάχη είναι μεγάλη».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, χάρη στο πρόγραμμα «Ηλιος» από τον Ιούνιο και μετά δεν υπάρχει «μαϊμού» σύνταξη στη χώρα, καθώς εντοπίστηκαν 54.000 που δεν είχαν απογραφεί. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν έως 5 δισ. ευρώ, από τις «μαϊμού» συντάξεις.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα