Οι «μοναχοί» της… ροκ στο Ηρώδειο!

Φορούν μοναστικές στολές και διασκευάζουν γνωστές επιτυχίες σε μεσαιωνικό ύφος. Αυτοί είναι οι Gregorian, η πολυμελής μπάντα που έρχεται στα λημέρια μας για πρώτη φορά για τις ανάγκες μιας μεγάλης συναυλίας. Φυσικά, για την παρθενική τους εμφάνιση στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να διαλέξουν ιδανικότερο μέρος από το επιβλητικό Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να παίζουμε σε αυτό το ιστορικό θέατρο» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο επικεφαλής του γκρουπ Meik Hessel και συνεχίζει: «Σκεπτόμενοι πόσοι καλλιτέχνες έχουν εμφανιστεί στο Ηρώδειο αισθανόμαστε πραγματικά δέος. Για την ακρίβεια, είμαστε ενθουσιασμένοι που ερχόμαστε στην Ελλάδα».

Τη σκηνή σήμερα θα μοιραστούν οκτώ τραγουδιστές και δύο τραγουδίστριες. Ολοι μαζί θα κληθούν να ερμηνεύσουν μεγάλες επιτυχίες του παγκόσμιου ρεπερτορίου σε γρηγοριανή κλίμακα, δηλαδή ακολουθώντας τον ρυθμό της εκκλησιαστικής μουσικής. Συνοδευόμενοι από εξαμελές συγκρότημα και ενδεδυμένοι με υπέροχες βελούδινες στολές μοναχών οι πρωταγωνιστές μάς υπόσχονται ένα φαντασμαγορικό θέαμα με φωτιστικές εναλλαγές αλλά και ειδικά εφέ, για τα οποία επιστρατεύονται καθρέφτες, καπνοί ακόμη και κεριά.

«Για την πραγματοποίηση αυτού του σόου έχουμε αξιοποιήσει όλη τη φαντασία και την ενέργειά μας. Τα κεριά, οι μοναχοί αλλά και τα φώτα δημιουργούν μια καθηλωτική ατμόσφαιρα. Αλλά η άρτια παραγωγή είναι μόνο η μία πλευρά της μεγάλης αυτής επιτυχίας. Πρωταρχική σημασία έχει η ποιότητα των τραγουδιστών και του συγκροτήματος και αμέσως μετά ακολουθεί η προσεκτική επιλογή των κομματιών. Γι’ αυτό πιστεύουμε άλλωστε ότι και η επιτυχία μας είναι μια σύνθεση όλων αυτών» σχολιάζει ο κ. Hessel.

Δημιούργημα του Φρανκ Πέτερσον οι Gregorian «γεννήθηκαν» στη Βασιλική Μονή Εσκοριάλ της Ισπανίας. Οπως έχει πει και ο ίδιος παλιότερα, η ιδέα του να «ρίξει» γέφυρες στη μοναστική μουσική του παρελθόντος με τις ροκ μελωδίες του σήμερα ήρθε εντελώς τυχαία, την ώρα που περιπλανώμενος στους μεσαιωνικούς διαδρόμους του μοναστηριού Εσκοριάλ άκουγε ροκ κομμάτια στο walkman του. Τελικά το πείραμα αυτό πήρε σάρκα και οστά το 1990 με τη δημιουργία του πρωτοποριακού για την εποχή συγκροτήματος των Enigma, στο οποίο ο Πέτερσον είχε βάλει, αν μη τι άλλο, το χεράκι του. Εναν χρόνο αργότερα αποχώρησε από το γκρουπ και προχώρησε στη σύσταση των Gregorian.

«Μέχρι στιγμής περίπου 1.500.000 άνθρωποι σε 28 χώρες έχουν παρασυρθεί από τη μυσταγωγία της μπάντας» εξηγεί ο κ. Hessel. «Ελπίζουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα».

Χαρακτηριστικό δε είναι ότι η πρόκληση για το συγκρότημα είναι να βρίσκει τραγούδια που ταιριάζουν με τη γρηγοριανή κλίμακα και τον ήχο. Ετσι, στο πλούσιο ρεπερτόριό τους περιλαμβάνονται επιτυχίες των Metallica, Abba, Doors, Scorpions, Duran Duran καθώς και της Μαντόνα, της Σελίν Ντιόν, του Ελτον Τζον αλλά και πολλών ακόμη…

Εχει όμως κανένας από τους διάσημους συνθέτες και δημιουργούς παρεξηγήσει τις αγαθές προθέσεις των Gregorian; «Μέχρι στιγμής ουδείς. Ολοι μας σέβονται και μας εκτιμούν».

Επόμενος στόχος το Βατικανό

Αν και έχουν δώσει συναυλίες σε μεγάλες αρένες αλλά και εκκλησίες ορόσημο της Ευρώπης και της Ασίας, οι Gregorian δεν κρύβουν τον ευσεβή τους πόθο, δηλαδή να παρουσιάσουν το μουσικό τους σόου και στο Βατικανό. Αν και τους είχε προταθεί να… φορέσουν και τις μοναστικές τους στολές και στην καρδιά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό. «Ηταν αδύνατο για εμάς να πάμε εκείνη την περίοδο στο Βατικανό» τόνισε ο κ. Heisel συνεχίζοντας: «Ωστόσο, είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε γι’ αυτούς το 2009, στο Ισραήλ. Ηταν μια συναυλία συμφιλίωσης με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα στη χώρα».

Info: Η συναυλία των Gregorian θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Ηρώδειο. Ωρα έναρξης: 21.00.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα