Τεμαχισμένη η ΔΗΜ.ΑΡ. από τα τρία διαφορετικά σενάρια για τις συμμαχίες

Την ώρα που ο Φώτης Κουβέλης έχει ήδη ξεκινήσει περιοδείες στην περιφέρεια εν όψει του Συνεδρίου της ΔΗΜ.ΑΡ., στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί αναβρασμός. Και τούτο διότι το κόμμα βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές γραμμές αναφορικά με τις συμμαχίες και τον «τρίτο πόλο». Αυτό αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, όπου μπορεί να «πέρασε»η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη, εντούτοις όπως έγινε σαφές το χάσμα που προκύπτει ανάμεσα στα στελέχη.

Ειδικότερα, η πρώτη τάση μιλά για κάλεσμα σε «ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και των νέων κοινωνικών κινημάτων». Ουσιαστικά πρόκειται για την πρόταση Κουβέλη, την οποία ασπάζονται οι περισσότεροι, ωστόσο να σημειωθεί ότι μερικοί εξ αυτών δεν συμφωνούν με τη συμπόρευση με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η δεύτερη τάση την οποία συνιστούν τα στελέχη που είχαν διαφωνήσει ανοιχτά με την ηρωική έξοδο του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Οικονόμου, κάνει λόγο για άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή, μάλιστα, την πρωτοβουλία της Χαριλάου Τρικούπη και το «κείμενο των 50», καλούν τους «συντρόφους» τους να συμμετάσχουν στον διάλογο, έτσι ώστε να ανασυγκροτηθεί η Κεντροαριστερά.

Διακριτό στίγμα

Τέλος, τα εναπομείναντα στελέχη του Αριστερού Δικτύου (Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς και Ντόρα Τσικαρδάνη), δηλαδή της μειοψηφίας, θεωρούν ότι το κόμμα θα πρέπει να παραμείνει στιβαρό, πιστό στην ιδρυτική του διακήρυξη. Το γεγονός, άλλωστε, ότι για πρώτη φορά κατέθεσαν ξεχωριστό κείμενο αποδεικνύει εμπράκτως ότι επιθυμούν να διατηρήσουν ένα διακριτό στίγμα απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει ο Φώτης Κουβέλης.

Σε κάθε περίπτωση, στο Συνέδριο της ΔΗΜ.ΑΡ. που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο στο εσωτερικό του κόμματος. Προσώρας ο επικεφαλής του κόμματος διατηρεί την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, εντούτοις τα επόμενα βήματά του σχετικά με την «τρίτο πόλο» αναμένεται να φέρουν ανακατατάξεις. Σημαντικό ρόλο θα παίξει πάντως και η στάση του γραμματέα της Κ.Ε. Σπύρου Λυκούδη.

Αλ. Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα