Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία για τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, με το SPD να πιέζει σε δύο μέτωπα και την Ανγκελα Μέρκελ, αν και θεωρητικά έχει το πάνω χέρι, να εμφανίζεται πρόθυμη να βάλει νερό στο κρασί της – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Τα δύο βασικά θέματα που κρίνουν τη διαπραγμάτευση είναι η φορολογία των υψηλότερων εισοδημάτων και η θέσπιση του κατώτατου μισθού. Η Μέρκελ είναι έτοιμη να αθετήσει μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της, ότι σε περίπτωση νίκης του κόμματός της δεν θα αυξανόταν η φορολογία. Σε αντάλλαγμα το CDU φέρεται ότι θα ζητήσει από το SPD να μην μπλοκάρει στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο νόμο με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την υπαγωγή μισθού σε ψηλότερη φορολογική κλίμακα χωρίς τιμαριθμική προσαρμογή.
Το δεύτερο ζήτημα είναι η καθιέρωση ενός κατώτατου μισθού, με το SPD να ζητά την καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου στα 8,5 ευρώ σε ομοσπονδιακό επίπεδο και το CDU να αντιπροτείνει κατώτατο μισθό, αλλά σε περιορισμένη έκταση και μόνο για συγκεκριμένους κλάδους. Ο Καρλ Μπρένκε, ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών, προειδοποιεί μιλώντας στην DW για τις συνέπειες. «Σίγουρα, ο κατώτατος μισθός θα επηρεάσει την κατανομή μισθών και θα συμβάλει στον περιορισμό της ανισότητας στα χαμηλά εισοδήματα. Ωστόσο, υπάρχουν δύο περιορισμοί, οι οποίοι θα πρέπει να προσεχθούν. Από τη μία μεριά στηρίζονται αυτά τα πορίσματα στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο πεδίο της απασχόλησης. Εάν μειωθεί η απασχόληση, αυτό θα έχει επιπτώσεις και στα εισοδήματα, τα οποία θα μειωθούν» εξηγεί ο κ. Μπρένκε. Οι συντελεστές της έρευνας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η καθιέρωση του κατώτατου μισθού δεν θα μείωνε σημαντικά τη φτώχεια και την εισοδηματική ανισότητα. Με αφορμή τον κατώτατο μισθό, η Αριστερά πρότεινε τα τρία κόμματα να προσφύγουν από κοινού σε ενιαία ψηφοφορία στις βάσεις των μελών τους για το εάν θέλουν κυβέρνηση SPD – Πρασίνων – Linke. Ποιος θα ηγηθεί του υπουργείου Οικονομικών είναι ένα άλλο, επίσης πιεστικό ερώτημα στις διαπραγματεύσεις. Η θέση θεωρητικά θα καταλαμβάνονταν από τον Πεερ Στάινμπρουκ. Είναι εντυπωσιακό όμως ότι το 72% των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του «Stern» ζητεί την παραμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο.