Επιφυλάξεις (!) για τις ασυνήθιστα ταχύτατες ποινικές διώξεις

Συγκρατημένοι για το κατά πόσο η κατηγορία που έχει ασκηθεί εις βάρος του Νίκου Μιχαλολιάκου και των πέντε βουλευτών του κόμματός του φάνηκαν οι γνωστοί ποινικολόγοι Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αλέξης Κούγιας, οι οποίοι διατύπωσαν επιφυλάξεις για τη ποινική διαδικασία που έχει ακολουθηθεί έως σήμερα. Οπως επισήμαναν οι δύο νομικοί, η διαδικασία που ακολουθήθηκε, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είναι συνηθισμένη, ενώ τονίζουν ότι οι καταθέσεις μαρτύρων είναι συνήθως το πιο επισφαλές αποδεικτικό μέσο.

«Ως νομικός λέω ότι αυτή η διαδικασία, η οποία τηρήθηκε, από άποψη ποινικής δικονομίας δεν μπορεί να σταθεί εύκολα στα δικαστήρια» δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος σε τηλεοπτικό σταθμό, επισημαίνοντας ότι με τη διαδικασία της «εγκληματικής οργάνωσης» έχουν εξαρθρωθεί μεγάλες σπείρες (για ληστείες, εκβιασμούς σε μαγαζιά, πώληση ναρκωτικών ή σπείρες που προχωρούσαν σε ανθρωποκτονίες). Ωστόσο ο κ. Δημητρακόπουλος διερωτήθηκε: «Θα μπορέσεις με το ποινικό οπλοστάσιο που αντιμετωπίζεις τις μεγαλύτερες συμμορίες της Ελλάδας να βάλεις μέσα εκεί κάποιους λόγους του Μιχαλολιάκου; Από τον πολιτικό λόγο του Μιχαλολιάκου δεν βλέπω κανένα από τα κακουργήματα που προβλέπεται από εγκληματική οργάνωση ως νομικός να μπορέσω να τον δέσω». Οσο για το «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» ο κ. Δημητράκοπουλος επισήμανε ότι υπάρχει όταν προέρχεται μια περιουσία από εγκληματική δραστηριότητα (εμπόριο ναρκωτικών, ληστείες, πλαστογραφίες, απιστίες, υπεξαιρέσεις). «Πείτε μου λοιπόν αυτή τη στιγμή πώς θα μπορέσουν να δέσουν το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με τους πολιτικά απαράδεκτους λόγους της Χρυσής Αυγής. Εάν φτάσουμε στο σημείο να προσπαθούμε να βάλουμε την ποινική δικαιοσύνη να ποινικοποιήσει εξόχως πολιτικά θέματα, αύριο θα είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που θα ποινικοποιηθεί, μεθαύριο θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ…» σημείωσε ο γνωστός ποινικολόγος.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Κούγιας τόνισε την ανάγκη να τηρηθεί «η ακραία νομιμότητα», ειδικά σε τέτοιες τις περιπτώσεις «που έχουν άμεση σχέση με την εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολίτευμα».

Ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή. «Εγκληματική οργάνωση, με λίγα λόγια, σημαίνει ότι είναι μια ένωση προσώπων, οι οποίοι έχουν σκοπό να κάνουν εγκλήματα. Αυτή η ένωση προσώπων έχει αρχηγό, έχει υπαρχηγούς, έχει μέλη που έχουν ρόλους. Οταν όμως αποδώσεις τέτοια κατηγορία, θα πρέπει συγχρόνως να πεις “αυτοί οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην εγκληματική οργάνωση έκαναν και τα εξής αδικήματα”. Η άσκηση ποινικής διώξεως σημαίνει ότι πιθανολογεί ένας εισαγγελέας ότι διεπράχθη ένα αδίκημα. Δεν σημαίνει ότι απεδείχθη ότι διεπράχθη ένα αδίκημα. Το αν υπάρχει αδίκημα θα το πει μόνο το δικαστήριο» τόνισε ο κ. Κούγιας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα