Θεραπεία οργάνων με τσίμπημα!

Τη θεραπεία των οργάνων που πάσχουν από κάποια ασθένεια ή έχουν καταστραφεί πιστεύουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν ότι βρίσκεται στις ενέσεις με κύτταρα από αιμοφόρα αγγεία.

Ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής Weill Cornell διαπίστωσαν ότι η λύση βρίσκεται στα κύτταρα του ενδοθηλίου, τα οποία δημιουργούν τη δομή των αιμοφόρων αγγείων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι ισχυρές βιολογικές μηχανές που συμβάλλουν καθοριστικά στην αναγέννηση του ιστού των οργάνων, απελευθερώνοντας στον οργανισμό κάποια ωφέλιμα και πολύ απαραίτητα μόρια.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στις επιθεωρήσεις «Stem Cell» και «Developmental Cell», η παραπάνω ανακάλυψη έγινε αφού κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν πλήρως τα ενεργά γονίδια των ενδοθηλιακών κυττάρων, γεγονός που τους αποκάλυψε εκατοντάδες γνωστά γονίδια που μέχρι τότε δεν είχε αποδειχθεί ότι έχουν κάποια σχέση με τα κύτταρα αυτά.

Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα όργανα υποδεικνύουν τη δομή και τη λειτουργία των δικών τους αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένης και της αποκατάστασης των μορίων που απελευθερώνουν. Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα συνεργάζονται επίσης με τα όργανα που μεταμοσχεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό, προκειμένου να διορθώσουν τη βλάβη που υπάρχει και να αποκαταστήσουν τη λειτουργία τους. Κι αυτό γιατί όταν καταστρέφεται ένα όργανο τα αιμοφόρα αγγεία του μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνουν αυτό μόνα τους, είτε επειδή έχουν υποστεί βλάβη και τα ίδια είτε επειδή έχουν φλεγμονή.

«Η δουλειά μας δείχνει ότι η εισαγωγή ενδοθηλιακών κυττάρων θα βοηθήσει τον ιστό που έχει υποστεί βλάβη να αποκαταστήσει τη λειτουργία του οργάνου» αναφέρει η επιστημονική έκθεση. Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ενέσεις που περιέχουν ενδοθηλιακά κύτταρα θα συμβάλλουν καθοριστικά στα παραπάνω και ότι δεν αποκλείεται ακόμη και να καταργήσουν την ανάγκη για μεταμοσχεύσεις, δίνοντας ουσιαστική λύση στους ασθενείς που περιμένουν πολύ καιρό για να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα για τον οργανισμό τους.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img