Στα κάγκελα Πορτογαλία-Ιταλία

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται τα συνδικάτα στην Ιταλία, μετά και το πράσινο φως που έδωσε η κυβέρνηση Λέτα στον προϋπολογισμό του 2014. Την ίδια ώρα στην Πορτογαλία ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στο δημόσιο, ενώ μπαίνει μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις.

Στην Πορτογαλία ο προϋπολογισμός για το 2014 προβλέπει σκληρά μέτρα λιτότητας με περικοπές μισθών έως και 12%, ενώ ανοίγει την πόρτα εξόδου στους δημοσίους υπαλλήλους. Το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει συνολικές περικοπές δαπανών ύψους 3,9 δισ. ευρώ (που αντιστοιχούν στο 2,3% του ΑΕΠ) για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθό άνω των 600 ευρώ τον μήνα θα δουν τις απολαβές τους να μειώνονται από 2,5% έως 12%. Επιπλέον, προβλέπεται και το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 2%, όπως και όσων εργάζονται σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα -πλην των νοσοκομείων- κατά τουλάχιστον 3%. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται επίσης ένα μέτρο βάσει του οποίου θα αυξηθούν οι ώρες εργασίας στον δημόσιο τομέα από τις 35 στις 40 εβδομαδιαίως. Επιπλέον θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις χηρείας και κατά έως και 10% σε όλες τις συντάξεις του δημοσίου, οι οποίες υπερβαίνουν τα 600 ευρώ.

Στην Ιταλία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Uil και Cgil θεωρούν αρνητικά για τους εργαζομένους κυρίως τα μέτρα εκείνα που προβλέπουν «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων το 2014, αναστολή κάθε νέας πρόσληψης και περαιτέρω περιορισμό των υπερωριών. «Τα μέτρα αυτά πλήττουν πάντα τις γνωστές κατηγορίες πολιτών, οι οποίες έχουν ήδη κάνει μεγάλες θυσίες» δήλωσε ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης Uil Λουίτζι Αντζελέτι. Σύμφωνα με τον Αντζελέτι, «ενώ η κυβέρνηση είχε πει ότι δεν θα γίνονταν άλλες οριζόντιες περικοπές, τώρα αποφάσισε να μπλοκάρει τις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων, πλήττοντας αδιακρίτως όλους τους Ιταλούς».

Η γραμματέας του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil Σουζάνα Καμούσο ανέφερε από την πλευρά της ότι «μαζί με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα αποφασιστούν όλες οι αναγκαίες μαζικές κινητοποιήσεις» μέσα στην ημέρα. Πάντως η Ιταλική Ενωση Βιομηχάνων Confindustria έκανε λόγο για θαρραλέα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, που όμως δεν αρκούν για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη», όπως είπε ο επικεφαλής της Confindustria Τζόρτζιο Σκουίντσι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img