Πάγος στον δρόμο για το… Βερολίνο!

Πριν καν πατήσει το πόδι του στο Βερολίνο, η Καγκελαρία φροντίζει να βάλει… πάγο στις ελληνικές προσδοκίες περί διαπραγμάτευσης. Χθες ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφαν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχουν αύριο στο Βερολίνο ο Αντώνης Σαμαράς και η Ανγκελα Μέρκελ, υποστήριξε: «Δεν πρόκειται για συνάντηση διαπραγματεύσεων, αλλά για μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η Ανγκελα Μέρκελ από τον Ελληνα πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα». Βέβαια, για να μη μας απογοητεύσει εντελώς, φρόντισε να δώσει και λίγο «καρότο», τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν διμερή θέματα για να συζητηθούν, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει δείξει φερεγγυότητα.

Ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ ισχυρίστηκε, χωρίς να πει πώς αυτό θα φανεί, ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει τη φερεγγυότητά της τονίζοντας ότι και οι εταίροι της θα φανούν αντιστοίχως φερέγγυοι έναντι της χώρας μας.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κοτχάους μίλησε για εκατέρωθεν λάθη στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι υπήρξαν αστοχίες από την πλευρά της τρόικας (πράγμα σπάνιο για εκπρόσωπο της γερμανικής πλευράς) αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, και γι’ αυτόν τον λόγο χρειάστηκαν ορισμένες αλλαγές.

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι οι εταίροι θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν την Ελλάδα και ότι επιθυμία του Βερολίνου είναι να υπάρξει ακόμη ένα success story όπως εκείνο της Ιρλανδίας. Την ίδια ώρα, το συμβούλιο των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Μέρκελ αφιερώνει 500 σελίδες από την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, όμως πουθενά δεν αναφέρονται οι λέξεις «ανάπτυξη» και «μείωση της ανεργίας».
Οι σύμβουλοι της Μέρκελ βλέπουν ύφεση και, μάλιστα, μεγάλη -της τάξης του 1,3%-, όταν Στουρνάρας και τρόικα κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,6%.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχωρά, ανεξαρτήτως της πορείας των συνομιλιών με την τρόικα, και σκοπεύει να τονίσει στην κυρία Μέρκελ ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τα «μαθήματά» της, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και με το παραπάνω, και ότι παρά τις προβλέψεις για μηδενικό πλεόνασμα ήδη με βάση τον Προϋπολογισμό που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα θα υπάρχει πλεόνασμα 700.000.000 ευρώ.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα