Τη Δευτέρα κρίνεται το εξάμηνο

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα είναι η επόμενη για την τύχη του εξαμήνου και την επαναλειτουργία του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με τους διοικητικούς υπαλλήλους πάντως να συνεχίζουν ανυποχώρητοι την απεργία τους (Δευτέρα – Τρίτη), απορρίπτοντας την πρόσκληση σε διάλογο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Από την άλλη, οι πρυτάνεις των οκτώ ιδρυμάτων που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα είπαν «ναι» στη συνάντηση με τον υπουργό, ο οποίος ξεκίνησε χθες τις επαφές του με τις διοικήσεις του ΕΜΠ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι καταλήψεις

Την ανησυχία του για την κατάληψη των φοιτητών σε έξι από τις εννέα σχολές του ΕΜΠ εξέφρασε ο πρύτανης Σίμος Σιμόπουλος, τονίζοντας ότι τα μαθήματα μπορεί να πραγματοποιηθούν και χωρίς τους διοικητικούς υπαλλήλους. Ομως, πρόσθεσε ότι πρέπει να λήξουν οι καταλήψεις από τους φοιτητές ως τη Δευτέρα, ειδάλλως χάνεται αναμφίβολα το εξάμηνο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Γάτσιου, ο οποίος επεσήμανε ότι «το μόνο πρόβλημα είναι στον τομέα της Πληροφορικής, όπου από τους επτά υπαλλήλους απέμεινε ένας, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η λειτουργία του».

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαθεσιμότητα επέρριψε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης, ο οποίος σχολίασε ότι έχει προκύψει τεράστιο πρόβλημα ως προς τη φύλαξη του ιδρύματος. Οπως εξήγησε, θα αναγκαστεί να ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για την πρόσληψη ιδιωτικών εταιριών φύλαξης, τόνισε δε ότι «το πανεπιστήμιο έχει δύο επιλογές: Να λειτουργεί ή να λειτουργεί».

Σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων Αθηνών και Ιωαννίνων Θεοδόση Πελεγρίνη και Τριαντάφυλλο Αλμπάνη. Για την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις με τις διοικήσεις του ΑΠΘ και των πανεπιστημίων Κρήτης και Θεσσαλίας, με τους Γιάννη Μυλόπουλο, Ευριπίδη Στεφάνου και Γιάννη Μεσσήνη.

Οταν ο υπουργός απήθυνε πρόσκληση για διάλογο στους πρυτάνεις των οκτώ ιδρυμάτων, ο κ. Μυλόπουλος απάντησε με αιχμηρή επιστολή: «Είμαστε στη διάθεσή σας από τη Δευτέρα κι έπειτα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων».

Στο μεταξύ, τη διενέργεια νέας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι διαπράττουν το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου, καθώς τρεις φορές έχει κηρυχθεί παράνομη η κινητοποίησή τους.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα