Eurogroup: Βαρύ κλίμα για Στουρνάρα

Μπορεί το χθεσινό έκτακτο Eurogroup να μην είχε στην επίσημη ατζέντα ελληνικό θέμα, καθώς εξετάζονταν οι προϋπολογισμοί (εκτός των χωρών που είναι σε μνημόνιο), αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας αισθάνθηκε για τα καλά τις πιέσεις των συναδέλφων του, «για να κλείσουν γρήγορα τα θέματα με την τρόικα». Το κλίμα δεν ήταν καθόλου καλό για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, που προσπάθησε να… ελαφρύνει την κατάσταση υποστηρίζοντας ότι από το 2014 η Ελλάδα θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Τις πιέσεις είχε προαναγγείλει από τα μέσα της εβδομάδας ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη να κλείσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος υπενθύμισε τις εκκρεμούσες δόσεις, που είναι το 1 δισ. από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και αυτή του Δεκεμβρίου, που ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ.

«Η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε στη Βουλή τον Προϋπολογισμό του 2014, τον οποίο «απέρριψαν» με εύσχημο τρόπο οι Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για μεγέθη που δεν έχουν κλείσει οριστικά, καθώς εκκρεμεί και η συμφωνία της τρόικας.

Το γεγονός ότι η τρέχουσα -πέμπτη- αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος «κόλλησε» για δεύτερη συνεχόμενη φορά από τα τέλη Αυγούστου προκαλεί ανησυχίες στη ζώνη του ευρώ και φόβους ότι οι αγορές θα ξαναβάλουν στο μάτι τις χώρες που στην παρούσα φάση εξέρχονται από τα προγράμματα προσαρμογής.
Η τρόικα έχει μεταφέρει στο Eurogroup ότι ένας από τους βασικούς λόγους καθυστερήσεων της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έχει να κάνει με την «ευαισθησία» της κυβέρνησης να θίξει «συμφέροντα» σε ορισμένες κλειστές έως και σήμερα αγορές προϊόντων και υπηρεσιών…

Πάντως χθες ο κ. Στουρνάρας παρείχε εκ νέου διαβεβαιώσεις στους Ευρωπαίους εταίρους του ότι τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν και ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές με την τρόικα. Τόνισε δε ότι οι κοινωνικές αντοχές είναι ελάχιστες και ότι οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβαση που θα επιδρούσε αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπονόμευση του ίδιου του προγράμματος και σε πολιτική αναταραχή όμοια με αυτή της περιόδου 2011-2012.

Χθες για πρώτη φορά το Eurogroup εξέτασε τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμών των κρατών-μελών και το εάν αυτοί συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μετά τις χθεσινές επισημάνσεις του Eurogroup τα κράτη-μέλη θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τους νέους προϋπολογισμούς πριν από το τέλος του έτους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα