Μικρομεσαίοι: «Χαριστική βολή» ο ενιαίος φόρος

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων, με τους φορείς της αγοράς να τονίζουν ότι προκύπτουν αναλογικά μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τα μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερης αξίας.


Ληξιαρχική πράξη θανάτου της αστικής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων το νομοσχέδιο «για τον (κατ’ ευφημισμό) ενιαίο φόρο ακινήτων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το οποίο θα μείνει στην Ιστορία ως η χαριστική βολή στη μεσαία τάξη της χώρας, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, την οικοδομή και την κτηματαγορά».

«Κατά παράβαση του Συντάγματος και της κοινής λογικής, αλλά και σε αντίθεση με τις αρχικές εξαγγελίες, επιβάλλεται διπλός ληστρικός φόρος σε εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους αστικών ακινήτων προκειμένου να απαλλαγεί η εκλογική πελατεία της επαρχίας. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε δε ότι το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα υπολογίζεται με βάση εικονικές αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

Αντί να υλοποιήσει τη δέσμευση για επαναφορά του ΕΤΑΚ, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, η κυβέρνηση μονιμοποιεί το χαράτσι που επιβλήθηκε το 2011 σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι οι ελπίδες των ιδιοκτητών ακινήτων επαφίενται τώρα στα δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά. Ομως στοιχειώδης φορολογική Δικαιοσύνη επιβάλλει, εκτός από την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει κάθε προσφυγή στα δικαστήρια χωρίς πιστοποιητικό ΔΟΥ, ακόμη και σε ασφαλιστικά μέτρα ή δίκες Ειρηνοδικείου, την εισαγωγή τριών τροπολογιών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή:

-Δραστική μείωση του φόρου για τα ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, κατά το πρότυπο των αγροτικών ακινήτων.

-Δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης ακινήτων από τους ιδιοκτήτες προς το Δημόσιο, για εξόφληση τρεχουσών και μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων.

-Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής φόρων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας.
«Σταδιακά οδηγούμαστε στο τέλος της ιδιοκτησίας ακινήτων, καθώς πλέον δεν συμφέρει η απόκτησή τους αλλά ούτε και η διατήρησή τους. Το τραγικότερο είναι ότι με το τελικό σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε προκύπτουν αναλογικά μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τα μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα σε αντίθεση με τα μεγαλύτερης αξίας» σημειώνει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Σύμφωνα με το ΒΕΘ, που έχει πολλά μέλη-επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής, ήδη η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση, ενώ ο νέος φόρος θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τον κλάδο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα