Πορτογαλία: «Στοπ» στη μείωση των συντάξεων!

«Φρένο» στα σχέδια της κυβέρνησης Κοέλιο για περικοπές που πλήττουν τους δημοσίους υπαλλήλους βάζει για δεύτερη φορά το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Αυτή τη φορά αφορά τις περικοπές κατά 10% στις συντάξεις άνω των 600 ευρώ. Είχε προηγηθεί απόφαση που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των επιδομάτων σε δημοσίους υπαλλήλους. Η πορτογαλική κυβέρνηση καλείται πλέον να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα αξίας 400.000.000 ευρώ. Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή είναι «αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει την αρχή της εμπιστοσύνης» και δεν είναι δυνατόν οι συνταξιούχοι να στερηθούν τις οικονομίες τους. Oπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι οικονομολόγοι βλέπουν αυτή την απόφαση του δικαστηρίου ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις προσπάθειες της Πορτογαλίας για έξοδο από το μνημόνιο. Από τις περικοπές στις συντάξεις θα αποταμιεύονταν περίπου 380.000.000 ευρώ. Παρότι το ποσό αυτό δεν είναι μεγάλο, μία διαφορετική σειρά μέτρων για περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα μπορούσε επίσης να αμφισβητηθεί από το ίδιο δικαστήριο. Το μέτρο είχε περάσει από το πορτογαλικό Κοινοβούλιο με τις ψήφους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού. Βασικό επιχείρημα ήταν η σύγκλιση του συνταξιοδοτικού συστήματος των δημοσίων υπαλλήλων με αυτό του ιδιωτικού τομέα, που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να εξοικονομήσει μαζί με τις περικοπές των επιδομάτων 728.000.000 ευρώ το 2014. Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι δεν είχε ετοιμάσει νέα φορολογικά μέτρα για την περίπτωση απόρριψης της πρότασης από το δικαστήριο.


 


Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, θα μπορούσε ως εναλλακτική λύση να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων στη φορολογία.


 


Κι αυτό ενώ κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.


 


Οι εργαζόμενοι στις εφορίες συνεχίζουν έως τη Δευτέρα την απεργία τους, ενώ έχουν ανακοινώσει ότι θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στις αποσκευές στα αεροδρόμια, οι οδηγοί λεωφορείων της Λισαβόνας, οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία και οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα