Ο Αδωνις Γεωργιάδης έπαιξε (με τις αντοχές των πολιτών και της κοινωνίας) κι έχασε. Με μια θεαματική απόφαση, οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος ακύρωσαν χθες από το Μαξίμου το χαράτσι των 25 ευρώ για όσους νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, το οποίο επέμενε να εφαρμοστεί μέχρι την τελευταία στιγμή ο υπουργός Υγείας, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για «δίκαιο μέτρο». Η εμμονή και η αλαζονεία του υπουργού Υγείας, που εμφανιζόταν αδιάλλακτος στην εφαρμογή του μέτρου, έχει πολλαπλές επιπτώσεις για άλλη μια φορά στην εικόνα της κυβέρνησης αλλά και στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.
Η πρώτη είναι ότι έδωσε και πάλι στον Ευάγγελο Βενιζέλο την ευκαιρία να το παίξει ρυθμιστής την ώρα που το ΠΑΣΟΚ καταρρέει. Και αυτό από τη στιγμή που το «25ευρω» το είχαν ψηφίσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η προκλητική συμπεριφορά του κ. Βενιζέλου (που ζήτησε να πάψουν οι αυτοσχεδιασμοί υπουργών) είναι τέτοια που έκανε και διαρροή ότι «εμείς βάζουμε πλάτη και αυτοί κάνουν τα παιχνίδια τους. Προκαλούν την κοινωνία χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος»!
Η δεύτερη αφορά την εικόνα που περνά το Μαξίμου. Για άλλη μια φορά υποχρεώθηκε σε μια εντυπωσιακή στροφή προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. Την ίδια ώρα βρίσκονται πλήρως εκτεθειμένοι βουλευτές και στελέχη που επί ημέρες υπερασπίζονταν με πάθος το δήθεν «δίκαιο» του «25ευρω» κόντρα στην κοινή λογική. Πάντως κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ελπίδα ότι αποφάσεις όπως η χθεσινή μπορεί να βελτιώσουν το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα για την κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο λόγος που συμφωνήθηκε να κλείσει άμεσα το πακέτο του Υπουργείου Εργασίας που αφορά το ΕΚΑΣ, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων, ενώ ο κ. Σαμαράς αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Βενιζέλου για τη δημιουργία Εθνικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Η τρίτη επίπτωση αφορά τον ίδιο τον υπουργό Υγείας. Σε μια κρίσιμη περίοδο για τον χώρο της Υγείας, και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας, με πολλές επώδυνες αποφάσεις σε εκκρεμότητα, ο κ. Γεωργιάδης έχει πλέον καεί πολιτικά ως αρμόδιος υπουργός. Μάλιστα έχασε και στα σημεία, καθώς δεν έγινε δεκτό ούτε το ισοδύναμο που είχε προτείνει, και προέβλεπε να μπει το χαράτσι σε διάφορες εξετάσεις.
Η απόφαση κλείδωσε στη συνάντηση του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου χθες στο Μαξίμου, και ο κ. Γεωργιάδης ενημερώθηκε τηλεφωνικά, ότι δηλαδή αποσύρεται το χαράτσι και γίνεται στα τσιγάρα και στον καπνό αύξηση πέντε λεπτών.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το θέμα λύθηκε με σωστό τρόπο, καθώς δεν πρόκειται μόνο για δημοσιονομικό ζήτημα, αλλά η επιβολή της αύξησης του φόρου στα τσιγάρα συνδέεται με την υγεία.
Στη συνάντηση των δύο συζητήθηκαν εκτεταμένα και η προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε., τα θέματα της προετοιμασίας σε συνδυασμό με τις προτεραιότητες της χώρας μας.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι στη μεταξύ τους συνάντηση συζητήθηκε και η επικείμενη επανάληψη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά και η τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε τη θετική διεθνή πρόσληψη της ελληνικής οικονομίας που καταγράφεται με την αποκλιμάκωση των spreads.
Τέλος κ. Βενιζέλος, σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για το θέμα που προέκυψε με τον Χριστόδουλο Ξηρό, είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, παρέπεμψε στον αρμόδιο υπουργό κ. Δένδια, που έχει κάνει δηλώσεις, επισήμανε ωστόσο ότι η Αστυνομία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, γνωρίζει τι γίνεται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν είναι μια ασφαλής χώρα.
Νίκος Ελευθερόγλου

