Η Ευγ. Δημητροπούλου μιλά για τον ρόλο της στο μυθιστόρημα που μεταφέρεται στο θέατρο

Η Αγγελική Δελή, ο αγαπημένος της Απόστολος αλλά και οι υπόλοιποι ήρωες του ευπώλητου μυθιστορήματος της Ντόρας Γιαννακοπούλου «Πρόβα νυφικού» -το οποίο «ζωντάνεψε» στη μικρή οθόνη το 1995- τώρα θα βρεθούν στο σανίδι του Εθνικού Θεάτρου. Η ιστορία που αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες και θεατές ετοιμάζεται να μαγέψει και το θεατρόφιλο κοινό «ταξιδεύοντάς» το πίσω στον χρόνο, στον τόπο δράσης των ηρώων, στην ελληνική επαρχία παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Λίγο πριν από την αυριανή πρεμιέρα της παράστασης στη Σκηνή Κοτοπούλη του «Rex», η πρωταγωνίστρια Ευγενία Δημητροπούλου μιλάει στη «δημοκρατία» για την ηρωίδα που ενσαρκώνει την Αγγελική Δελή.

«Είναι μια εύθραυστη και συνάμα δυναμική κοπέλα που προέρχεται από καλή οικογένεια. Εχει μεγαλώσει σε ένα προστατευτικό περιβάλλον μαζί με τη μητέρα της, τον θείο της, τον αδερφό της και φυσικά τη Ρηνούλα. Η ιστορία, λοιπόν, ξεκινάει με τον αρραβώνα με τον Απόστολο (Αλκις Κούρκουλος), τον άνδρα με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Είναι μόλις 18 χρόνων και ξεκινάει δυναμικά τη ζωή της με τον άνθρωπο, ο οποίος στα μάτια της φαντάζει ιδανικός. Είναι όμορφος, πετυχημένος με καλή δουλειά και ονειρεύεται στο πλευρό του ένα λαμπρό μέλλον. Ωστόσο, η ματαίωση της προσωπικής ευτυχίας και οι πολιτικές συγκυρίες της εποχής εκείνης την ωριμάζουν απότομα. Ενηλικιώνεται και καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις».

Η ηρωίδα της «Πρόβας νυφικού» Αγγελική χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της την ημέρα των αρραβώνων της, όταν λαμβάνει ένα ανώνυμο γράμμα στο οποίο αναφέρεται ότι ο άνδρας που επρόκειτο να παντρευτεί την απατά.

«Τελικά από την εμπλοκή μου σε αυτήν την παράσταση κατάλαβα ότι ήταν κάτι που συνηθιζόταν την εποχή εκείνη, δηλαδή το να αποστέλλονται ανώνυμα γράμματα κυρίως από ζήλια» εξηγεί η νεαρή ηθοποιός. «Επειτα από αυτό η Αγγελική γεμίζει με αμφιβολίες. Ολη η οικογένειά της προσπαθεί να την πείσει ότι είναι ψέματα. Για να ησυχάσει, στρέφεται στον φίλο της, τον αστυνόμο Πέτρο Μανιά, και του ζητάει να μάθει την αλήθεια. Εκείνος της το διαψεύδει και αποφασίζει τελικά να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας. Ωστόσο, κάτι μέσα της τής λέει να είναι επιφυλακτική. Ακόμη και την πρόβα νυφικού της δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει, επειδή είναι συναισθηματικά φορτισμένη» τονίζει η ίδια.

Οπως λέει η ηθοποιός, αν και είχε δει αποσπασματικά την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος -καθότι ήταν και πιο μικρή σε ηλικία-, είχε καταφέρει να ξεχωρίσει την ερμηνεία της Αλεξανδριανής Σικελιανού, της «Αγγελικούλας» της μικρής οθόνης. «Ηταν πραγματικά εξαιρετικός ο τρόπος με τον οποίο την είχε ενσαρκώσει. Και νομίζω ότι η συγγραφέας είχε γράψει έναν υπέροχο χαρακτήρα που δεν μένει στάσιμος, αλλά εξελίσσεται μέσα στα χρόνια».

Μάλιστα, η Ντόρα Γιαννακοπούλου σε συνεργασία με τον Θανάση Νιάρχο έχει κάνει και τη διασκευή της θεατρικής παράστασης που ανεβαίνει φέτος στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη». «Η δυσκολία είναι ότι έπρεπε μέσα σε δύο ώρες να δείξουμε όλη την ιστορία του βιβλίου. Και, όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι αρκετά απαιτητικό. Διότι άλλους κώδικες έχει η τηλεόραση και άλλους το θέατρο».

«Ταυτίζομαι πάντα με τους ήρωες των βιβλίων»

Οπως λέει η ταλαντούχα ηθοποιός, όταν διαβάζει ένα βιβλίο τής αρέσει να ταυτίζεται με τη νοοτροπία των ηρώων. «Ανεξαρτήτως αν είναι άνδρας ή γυναίκα, μου αρέσει να συμπορεύομαι μαζί τους». Πώς, όμως, καταφέρνει η ίδια να αποφεύγει το παιχνίδι των συγκρίσεων όταν αναλαμβάνει ρόλους ιδιαίτερα γνωστούς στο κοινό; «Δεν μπαίνω ποτέ στη διαδικασία να σκεφτώ πώς το είχε κάνει το εκάστοτε πρόσωπο πριν από εμένα. Προσπαθώ, παίρνοντας στην πρόβα το κείμενο και με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη, να δημιουργήσω κάτι μόνη μου. Ετσι λειτουργώ».

Info: Η «Πρόβα νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου ξεκινάει αύριο στο θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Παίζουν: Αλκις Κούρκουλος, Ευγενία Δημητροπούλου, Θέμις Μπαζάκα, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Δανάη Σκιάδη, Θέμης Πάνου.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα