Στέλνουν φυλακή τώρα όλη την Χρυσή Αυγή!

Το σύνολο των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με την κατηγορία της ένταξης και της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Χθες, οι ειδικές εφέτες ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, με αίτημά τους προς τη Βουλή ζήτησαν την άρση της ασυλίας των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που δεν έχουν κατηγορηθεί ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Ελένη Ζαρούλια, Νίκο Κουζηλο, Μιχάλη Αρβανίτη-Αβράμη, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο.

Στο διαβιβαστικό έγγραφό τους οι δύο ανακρίτριες επικαλούνται τις 115 μαρτυρικές καταθέσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης, καθώς και υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις κατασχέσεις και τις απολογίες των κατηγορουμένων, ενώ απαριθμούν και συγκεκριμένες ενέργειες (για παράδειγμα, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα).

Οι κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου κάνουν, μεταξύ άλλων, ιστορικές αναφορές, επισημαίνοντας ότι η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον μέχρι σήμερα «αρχηγό» της Νίκο Μιχαλολιάκο, με μικρό αριθμό ομοϊδεατών, και είχε χαρακτήρα ιδεολογικής καθοδήγησης προς τον εθνικοσοσιαλισμό, με σαφείς αναφορές στο τρίτο Ράιχ, στον Χίτλερ και στα SS.

Μάλιστα, στο αίτημα για την άρση της ασυλίας των εννέα βουλευτών δύο είναι τα στοιχεία που, σύμφωνα με τις ανακρίτριες, «δείχνουν» τον τρόπο δράσης της οργάνωσης. Πρώτον, τα βίντεο, τα ηλεκτρονικά πειστήρια και οι φωτογραφίες από τα οποία εκτιμούν οι ανακρίτριες ότι προκύπτει ότι ο αρχηγός και οι βουλευτές χαιρετούν ναζιστικά. Δεύτερον, το γεγονός ότι τα μέλη κάθε τοπικής οργάνωσης φέρεται ότι καλούνται σε κάθε δράση-εκδήλωση της οργάνωσης με SMS, που έχουν εμπιστευτική διαβάθμιση, όπως προκύπτει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των ήδη κατηγορουμένων.

Παράλληλα, οι ανακρίτριες επικαλούνται, για να στοιχειοθετήσουν τη στρατιωτική δομή δράσης της Χρυσής Αυγής, στοιχεία που δείχνουν ότι ομάδες μελών της μετέχουν σε παρελάσεις με στρατιωτικό βηματισμό, προχωρούν συντεταγμένα και φορούν ίδια ρούχα που έχουν ως σήμα τον μαίανδρο ή άλλα σύμβολα.

Πρόσθετες κατηγορίες

Στο έγγραφο των ανακριτριών ζητείται, επίσης, η άρση της ασυλίας για τη συμπληρωματική κατηγορία της κατοχής πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών, με σκοπό την προμήθεια εγκληματικής οργάνωσης των Νίκου Μιχαλολιάκου, Νίκου Μίχου, Γιώργου Γερμενή, Στάθη  Μπούκουρα, Γιάννη Λαγού και Ηλία Κασιδιάρη.

Επιπλέον, ζητείται η άρση της ασυλίας του Χρήστου Παππά για το πλημμέλημα της σύστασης παράνομου αρχείου που αφορά δύο εκκλησιαστικά βιβλία βυζαντινών αρχαιοτήτων που χρονολογούνται στο 1830 και εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και του Ν. Μιχαλολιάκου για πλημμέλημα της κατοχής όπλου. Επιπλέον, ζητείται να αρθεί η ασυλία του Ν. Μίχου για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών (2,4 γρ. ινδικής κάνναβης).

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα