Η υποχρεωτική αναγραφή αυξάνει τετραγωνικά και φόρους. Οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου

Μια μεγάλη παγίδα κρύβει το Ε9 και αφορά όσους έχουν τακτοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους, τους οποίους θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά στο νέο έντυπο. Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι που προχώρησαν στην τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων δεν ήταν υποχρεωμένοι να τους δηλώσουν στο Ε9 παρά μόνο στην περίπτωση που μεταβίβαζαν το ακίνητο. Τώρα, με την υποχρεωτική αναγραφή τους, αυτομάτως αυξάνονται η επιφάνεια της κατοικίας του φορολογουμένου και το ποσό του φόρου που θα κληθεί να πληρώσει στην Εφορία.

Το υπουργείο εξέδωσε νέες οδηγίες σχετικά με την υποβολή του  Ε9, εστιάζοντας στο ποιοι πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο:

1. Οσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή κατάστασή τους εντός του 2013, οι οποίες υπάρχουν και την 1η Ιανουαρίου 2014. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται όσοι το περασμένο έτος:
– πώλησαν ή αγόρασαν ακίνητα, 
– μεταβίβασαν ή απέκτησαν ακίνητα με δωρεές ή γονικές παροχές,
– κληρονόμησαν ακίνητα,
– μεταβίβασαν ή απέκτησαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ακινήτων,
– είχαν οποιεσδήποτε μεταβολές στα ποσοστά συνιδιοκτησίας ή στις επιφάνειες των ακινήτων τους.

2. Τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον έχουν ακίνητα τα οποία απαλλάσσονται του φόρου ακινήτων ή προβλέπεται μείωση αυτού. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται  οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν τους χώρους αποθήκευσης, μαντριά κ.λπ.

3. Οσοι έχουν ακίνητα που έχουν τακτοποιηθεί ή νομιμοποιηθεί, ή ημιυπαίθριους χώρους, μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9. Οι χώροι και τα κτίσματα που τακτοποιήθηκαν ή νομιμοποιήθηκαν πρέπει να δηλωθούν πλέον στη νέα (τακτοποιημένη ή νομιμοποιημένη) κατάστασή τους, ώστε η εικόνα του Ε9 να συμφωνεί με τις δηλώσεις των μηχανικών για την τακτοποίηση.

5. Οποιος έχει ακίνητο σε πολυκατοικία, η οποία διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης. Οι χώροι αυτοί θα δηλωθούν εφόσον είναι παρακολουθήματα του ακινήτου (αναγράφεται στο συμβόλαιο) και υπάρχει αποκλειστική χρήση κοινόχρηστου χώρου. Δεν πρέπει να δηλωθούν περιπτώσεις που δεν αποτελούν παρακολουθήματα της ιδιοκτησίας.

6. Ο εργολάβος, για να αναγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμά του, εφόσον έχουν παρέλθει τέσσερα χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή έχουν χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο από αυτόν τα ακίνητα πριν από την παρέλευση της τετραετίας. Επίσης, το Ε9 θα υποβάλει και ο οικοπεδούχος, για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα