Το κυνηγητό του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ από ενόπλους χωρίς διακριτικά,οι διαψεύσεις και το υδάτινο ρωσικό τοίχος στα ουκρανικά πολεμικά

Ψηλά, στο Διάστημα, τα πράγματα ήταν πάντοτε πιο ήσυχα από ό,τι εδώ, στον πλανήτη μας. Και παρά τη ναυτία που προκαλεί η έλλειψη βαρύτητας στους αστροναύτες-επισκέπτες του, η «απέραντη νύχτα» ανέκαθεν έμοιαζε ικανή περισσότερο να ενώσει, παρά να χωρίσει τους εξερευνητές της. «Δεν περιμένουμε οι εξελίξεις στην Ουκρανία να διαταράξουν τη διαστημική συνεργασία μας με τους Ρώσους» δήλωνε χθες με νόημα στο CNN εκπρόσωπος της NASA.

Επί Γης πάντως, ΗΠΑ και Ρωσία για ακόμη μία ημέρα χθες αντάλλασσαν βαριές κατηγορίες στο πλαίσιο του… ακήρυχτου πολέμου της Κριμαίας· ενός πολέμου από τον οποίο μπορεί να εκλείπουν τα όπλα, αλλά περισσεύουν οι διπλωματικές ομοβροντίες, οι απειλές οικονομικού τύπου και οι σχεδόν μακιαβελικού χαρακτήρα χειρισμοί και από τις δύο πλευρές.

Στη λίστα των περιστατικών βίας που σημειώθηκαν χθες, ως πιο σημαντικό προκρίνεται το γεγονός ότι ένοπλοι -αγνώστων λοιπών στοιχείων- απείλησαν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κριμαία Ρόμπερτ Σέρι. Αρχικά βέβαια τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σήμαναν συναγερμό, καθώς οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για «απαγωγή του Σέρι».

Ωστόσο, αργότερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι διέψευδαν τη φήμη, δηλώνοντας ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ «είναι ασφαλής». Διαφορετική όμως ήταν η εξέλιξη των γεγονότων σύμφωνα με το ITN. Δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου ανέφερε μέσω twitter ότι ο Σέρι, μετά τις απειλές που δέχτηκε από ενόπλους, κατέφυγε σε ένα καφενείο (!), όπου και αποκλείστηκε από ντόπιους παραστρατιωτικούς. Κι αφού κατάφερε τελικά να βγει έξω, «συμφώνησε να τερματίσει την αποστολή του, φεύγοντας από την Κριμαία»! Αν πάντως ο Σέρι γλίτωσε την απαγωγή, δεν συνέβη το ίδιο και με έναν ανώτερο αξιωματικό της υπηρεσίας συνοριακού ελέγχου της αστυνομίας της Ουκρανίας. Ο στρατηγός Μιχαήλ Κοβάλ -κατά το BBC- απήχθη από περιοχή κοντά στη Γιάλτα.

Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται και η απόφαση του ΝΑΤΟ που ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων με τη Ρωσία. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φον Ράσμουσεν οι αξιωματούχοι της συμμαχίας δεν θα πραγματοποιούν συναντήσεις με Ρώσους ομολόγους τους.

Κατά τα άλλα, φιλορώσοι διαδηλωτές ανακατέλαβαν χθες το απόγευμα το κτίριο της κυβέρνησης στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία, ενώ πιο μακριά, στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, ρωσικά σκάφη μπλόκαραν πλοίο του ουκρανικού ναυτικού και πραγματοποίησαν περιπολία στο κατάστρωμά του!

Παρά τις κινήσεις αυτές, όμως, χθες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου φάνηκε να έχει εντελώς διαφορετική άποψη για τη ρωσική παρουσία στη Χερσόνησο της Κριμαίας. Μάλιστα δήλωσε ότι οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην περιοχή και απεικονίζουν στρατιωτικά οχήματα με ρωσικές πινακίδες, όπως και το βίντεο ενός ενόπλου άνδρα που δηλώνει «Ρώσος» είναι «μία προβοκάτσια» και «μία ανοησία».
«Προβοκάτσια» την ίδια στιγμή αποκαλούσε την Τετάρτη και το Russia Today την άποψη περί «ρωσικής εισβολής» στην Ουκρανία, καθώς, κατά την ιστοσελίδα, η Ρωσία διατηρεί ούτως ή άλλως δύναμη 25.000 στρατιωτών στην Κριμαία, βάσει ισχύουσας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας – Κιέβου, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Σε διπλωματικό επίπεδο, κι ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για την Ουκρανία, χθες βράδυ συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του στο Παρίσι, στο περιθώριο διεθνούς συνδιάσκεψης για τον… Λίβανο. Εκεί ο Τζον Κέρι κάλεσε τον Σεργκέι Λαβρόφ να συμμετάσχει σε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία. Αργότερα όμως έγινε γνωστό ότι ο Λαβρόφ δεν συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογο του.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα