Υπό επιτήρηση η Γαλλία!

Υπό ενισχυμένη επιτήρηση μπαίνει η Γαλλία «διά χειρός» Κομισιόν, γεγονός που οδηγεί τη γαλλική κυβέρνηση σε νέο γύρο περικοπών δημόσιων δαπανών. Το γεγονός δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς προστέθηκε στις επανειλημμένες επικρίσεις της έναντι της Γαλλίας: για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το αυξημένο εργασιακό κόστος και το δημόσιο χρέος της. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει πολυάριθμες μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι οποίες δεν έχουν διορθωθεί, με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον για τη γαλλική οικονομία το είδος της επιτήρησης η οποία εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Ιρλανδία, δύο χώρες οι οποίες μόλις εξήλθαν από προγράμματα στήριξης.

 «Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών, το οποίο δεν σταματά να βαθαίνει, αντανακλά τη συνεχή πτώση μεριδίων αγοράς (και κατά συνέπεια) εξαγωγών» σημειώνει η Επιτροπή. «Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα, έως τώρα η εξισορρόπηση υπήρξε περιορισμένη… Το κόστος εργασίας παραμένει αυξημένο και βαρύνει τα περιθώρια (κέρδους) των επιχειρήσεων» υποστηρίζει η Κομισιόν.

Αναταράξεις

Οσον αφορά το επίπεδο του γαλλικού δημόσιου χρέους, η Επιτροπή επισημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Γαλλία να βρεθεί «εκτεθειμένη σε αναταράξεις στις χρηματαγορές», κάτι το οποίο «θα είχε συνέπειες και στην πραγματική οικονομία». Τα προβλήματα αυτά αποτελούν βάρος για την οικονομία της Γαλλίας αλλά και της ευρωζώνης συνολικά, προστίθεται στην ανακοίνωση. Η Γαλλία έχει «αρχίσει σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θα είναι εύκολες. Τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα. Αλλά είναι απολύτως απαραίτητα» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος, αρμόδιος για οικονομικά θέματα Ολι Ρεν.

Αντιδρώντας στην έκθεση της Κομισιόν, οι υπουργοί Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί και Μπερνάρ Καζνέβ τόνισαν ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα τα οποία θα αποφέρουν «εξοικονόμηση τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2017 στον δημόσιο τομέα». Οι Μοσκοβισί και Καζνέβ εκτίμησαν πάντως ότι «οι Βρυξέλλες επικύρωσαν τις προβλέψεις της κυβέρνησης (σ.σ.: της Γαλλίας) για την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας» (1% το 2015, 1,7% το 2015).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα