Σε ένα μήνα το «Αλκατράζ» στον Δομοκό

Σε περίπου 30 ημέρες θα αποτελεί πραγματικότητα η πρώτη φυλακή υψίστης ασφαλείας στη χώρα μας, τύπου Γ, στον Δομοκό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου (στην οποία παρουσίασε τις 14 νομοθετικές παρεμβάσεις του από το καλοκαίρι ως σήμερα) ότι εκεί θα μεταφερθούν κρατούμενοι και υπόδικοι για υποθέσεις τρομοκρατίας, εσχάτης προδοσίας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών, εκβίασης και ληστείας στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, με διάταξη εισαγγελέα στις φυλακές τύπου Γ θα μεταφέρονται όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί από 10 χρόνια ως ισόβια κάθειρξη.

Οι κρατούμενοι στον Δομοκό δεν θα λαμβάνουν άδειες, ενώ θα έχουν ειδικό καθεστώς όσον αφορά την επικοινωνία με τους συνηγόρους και τους συγγενείς τους, η οποία, όταν κρίνεται αναγκαίο, θα είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, οι κατάδικοι ή υπόδικοι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία κ.λπ. θα φιλοξενούνται υποχρεωτικά 10 χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας χωρίς δικαίωμα άδειας. Μετά τη δεκαετία θα επανεξετάζεται η κράτησή τους στις φυλακές τύπου Γ, η οποία δύναται να ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια.

Αν επιστρέφουν σε φυλακές Α ή Β τύπου, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για άδεια, οι οποίες θα εξετάζονται με βάση το ισχύον καθεστώς από το συμβούλιο των φυλακών. Για όσους μεταφέρονται στις Φυλακές Δομοκού, επειδή κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι, η κράτηση διαρκεί υποχρεωτικά τέσσερα χρόνια και μπορεί να παρατείνεται ανά διετία. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα εις βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων (βιαιοπραγίες).

Στο μεταξύ, ο κ. Αθανασίου διέψευσε τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν με κρατουμένους στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού να κοιμούνται σε στρώματα και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κατάστασης.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα