«Ελλειμμα» και στο πλεόνασμα

Πλεόνασμα. Μετά το έλλειμμα, αυτή είναι πλέον η λέξη που είναι της μόδας και προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Στην περίπτωση της Γερμανίας υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, καθώς η ήπια επίπληξη της Κομισιόν για την πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο φαίνεται ότι προκαλεί αντιδράσεις. Η έρευνα για το γερμανικό πλεόνασμα, που πέρσι σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, πλησιάζοντας τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, διήρκεσε σχεδόν τέσσερις μήνες και τα συμπεράσματά της δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες. Η Κομισιόν χαρακτήρισε «οικονομική ανισορροπία» το γερμανικό πλεόνασμα, που απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της ευρωζώνης. Μέχρι σήμερα οι επιπλήξεις αφορούσαν μόνο χώρες με υπερβολικό έλλειμμα, όπως η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, ένα εμπορικό πλεόνασμα πάνω από 6% του ΑΕΠ θεωρείται «ανισορροπία» και επισύρει κυρώσεις.

Οπως σημειώνει η DW, είναι απίθανο να επιβληθούν κυρώσεις στη Γερμανία. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ λέει ότι αν και «από επιστημονικής απόψεως η διαδικασία είναι ορθή, σε πολιτικό επίπεδο δεν θα ήταν σωστό να αποδυναμώσουμε τον ισχυρό» . Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ αντιτείνει: «Εάν η Γερμανία πανηγυρίζει γιατί εξέρχεται αλώβητη από την κρίση, αυτό οφείλεται στις μισθολογικές περικοπές και στον χαμηλό πληθωρισμό, κάτι που ωστόσο δυσχεραίνει την προσπάθεια των άλλων χωρών να αποπληρώσουν τα χρέη τους».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα