«Τα χρήματα δεν είναι ποτέ εκτός μόδας». Μια αλήθεια που δεν εκπροσωπεί μόνο την Αυστριακή νομπελίστα συγγραφέα Ελφρίντε Γέλινεκ που τη διατύπωσε, αλλά σχεδόν όλο τον πλανήτη. Με ένα έργο-δυναμίτη για την αξία του χρήματος αλλά και την οικονομική κρίση, το οποίος έγραψε η σπουδαία συγγραφέας, έρχεται στην Αθήνα ένας από τους πλέον διαπρεπείς σκηνοθέτες, ο ταλαντούχος Γερμανός Νίκολας Στέμαν. Ο λόγος για την παράσταση «Τα συμβόλαια του εμπόρου – Μια οικονομική κωμωδία», ένα ανατρεπτικό θέαμα που θα παρουσιαστεί στις 27, στις 28 και τις 29 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τον θίασο Thalia Theatre του Αμβούργου.
Η ιδιαιτερότητά της -αλλά και εκείνη που θα την κάνει ακόμη πιο ελκυστική για το ελληνικό κοινό- είναι ότι η παράσταση θα είναι προσαρμοσμένη στα εγχώρια δεδομένα και στις συνθήκες της ελληνικής κρίσης.
«Αποκλειστικά για τις αθηναϊκές παραστάσεις του έργου η Ελφρίντε Γέλινεκ έγραψε ένα επιπλέον μέρος περίπου 20 σελίδων με τίτλο “Προειδοποίηση στην Ελλάδα σχετικά με την ελευθερία”, το οποίο είναι ένα σαρκαστικό χορικό-μονόλογος των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γερμανοί ίσως;) που προσβάλλουν και χλευάζουν τους Ελληνες» αναφέρει ο σκηνοθέτης Νίκολας Στέμαν. «Στη διάρκεια αυτού του μονολόγου παρατηρούμε πώς η “ελευθερία” της αγοράς μετατρέπεται σε μια νέα τυραννία χρέους και πώς αυτό τελικά οδηγεί τη δημοκρατία στα όριά της. Η Γέλινεκ μάλιστα κάνει μνεία στην “Πολιτεία” του Πλάτωνα σε όλο το κείμενο» καταλήγει ο κ. Στέμαν.
Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές όμως αυτού του μουσικοθεατρικού δρωμένου που στοχεύει να θίξει με καυστικό τρόπο τα κακώς κείμενα της χρηματοπιστωτικής κρίσης;
Αγχωμένοι τραπεζίτες και άφραγκοι συνταξιούχοι, ρημαγμένοι από τις δυσβάσταχτες οικονομικές συνθήκες, εναλλάσσονται επί σκηνής την ώρα που και ο ίδιος ο σκηνοθέτης βρίσκεται στο πλευρό τους, άλλοτε καθισμένος στο πιάνο και άλλοτε ως κομπέρ.
Συνολικά 13 ηθοποιοί και τραγουδιστές θα ανέβουν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, παίρνοντας μέρος στο τετράωρο σόου που περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα και ακροβατεί μεταξύ συναυλίας και θεατρικής παράστασης. Τα ευρώ -το νομισματικό σύμβολο της Ευρώπης- καίγονται ή σκίζονται μπροστά στα μάτια των θεατών ως ένας παραλληλισμός της τυραννίας του χρήματος και της απελευθέρωσης από αυτό.
Οσο για τους θεατές; Μόνο άπραγοι δεν θα μείνουν, μια και το σκεπτικό των συντελεστών είναι κι εκείνοι να παίρνουν ενεργά μέρος μπαινοβγαίνοντας στους χώρους κατά βούληση, χωρίς ωστόσο να χάνουν έστω και μια στιγμή από την παράσταση του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο σκηνοθέτης έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας μετά τη θριαμβευτική εμφάνισή του στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.