Στον ρυθμό της… ψηφιακής τεχνολογίας και, μάλιστα με διαδραστικό χαρακτήρα, αρχίζει να κινείται το ελληνικό Κοινοβούλιο, με οδηγό μία επταμελή παρέα 30άρηδων, που έχουν -άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο- εργασιακή εμπειρία σε οργανισμούς εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής. Το εγχείρημά τους ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου, όταν έκανε ντεμπούτο στον ιντερνετικό «αέρα» το Vouliwatch.gr, η πρώτη ελληνική ψηφιακή πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν και -γιατί όχι (;)- να αξιολογούν την κοινοβουλευτική δραστηριότητα των βουλευτών-ευρωβουλευτών, αλλά και να τους θέτουν απευθείας τις ερωτήσεις τους. Το Vouliwatch.gr είναι η ελληνική εκδοχή του Parliamentwatch, που λειτουργεί ήδη σε Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Αυστρία.
Η διαδικασία είναι απλή: Ο χρήστης εγγράφεται στην πλατφόρμα (με το e-mail του ή τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Ο,τι ανεβαίνει στο site (ερωτήσεις και απαντήσεις) διαβάζεται πρώτα από τους διαχειριστές, οι οποίοι δίνουν το πράσινο φως για τη δημοσίευσή του, με την προϋπόθεση ότι το περιεχόμενό του δεν είναι υβριστικό ή προσβλητικό.
«Πιστεύουμε στη δύναμη των νέων τεχνολογιών και στη σύνδεσή τους με τη λειτουργία των κοινοβουλίων. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα του νομοθετικού έργου, μέσα από την ενισχυμένη και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών» λέει στη «δημοκρατία» ο Στέφανος Λουκόπουλος, εκτελεστικός διευθυντής του Vouliwatch.gr και μέλος της ιδρυτικής ομάδας. Οι διαχειριστές της πλατφόρμας (ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που υποστηρίζεται οικονομικά από τα ιδρυτικά μέλη της, όπως λένε οι ίδιοι) βρίσκονται ήδη σε… ανοιχτή γραμμή με γραφεία βουλευτών και ευρωβουλευτών, ώστε να χτιστεί η γέφυρα επικοινωνίας με τους πολίτες. «Κάποιοι μας υποδέχονται με ενθουσιασμό, άλλοι με καχυποψία. Θεωρούμε ότι είναι θέμα χρόνου να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την προσοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών» λέει ο κ. Λουκόπουλος.
«Οι βουλευτές ανταποκρίνονται», όπως συμπληρώνει ο ίδιος, «αλλά είναι ακόμα επιφυλακτικοί, όπως αναμενόταν άλλωστε, αφού βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες λειτουργίας ενός νέου εγχειρήματος για τα ελληνικά δεδομένα». Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει πιλοτικά έως τις ευρωεκλογές, οπότε και οι διαχειριστές θα «κάνουν ταμείο», μετρώντας τον βαθμό ανταπόκρισης των πολιτών. «Το σημαντικότερο είναι να υπάρξει διαδραστικότητα και η σελίδα να λειτουργεί ως ένα εργαλείο διαλόγου ενημέρωσης, ακόμα και ανάδειξης ειδήσεων μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία» συμπληρώνει ο κ. Λουκόπουλος.
Εκτός από τις ερωτήσεις προς τους βουλευτές, οι χρήστες θα αναδεικνύουν το «θέμα του μήνα», ένα από τα βασικά εργαλεία της πλατφόρμας, γύρω από το οποίο θα διοργανώνονται πολιτικά εργαστήρια, εκδηλώσεις ή θα συντάσσονται ακόμα και προτάσεις νομοθέτησης. Οι εμπνευστές του σκοπεύουν να προσθέσουν νέες λειτουργίες στην πλατφόρμα, όπως π.χ. την καταγραφή της… συμπεριφοράς κάθε βουλευτή στις ψηφοφορίες!
Στάθης Βασιλόπουλος