Τα επαγγέλματα που καλύπτουν τα πτυχία που χορηγούν (εφόσον αναγνωριστούν από το ΣΑΕΠ). Τι έχει αλλάξει με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο και όλες οι διαδικασίες

Επανέρχονται στο προσκήνιο τα κολέγια και τα δεδομένα που ισχύουν για τους αποφοίτους τους, μετά την ψήφιση διάταξης στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους πολιτικούς μηχανικούς. Σύμφωνα με αυτήν, το επάγγελμα μπορούν να ασκούν πλέον, εκτός από τους πτυχιούχους Πολυτεχνικών Σχολών, και όσοι έχουν αποκτήσει σχετικούς τίτλους σπουδών από ΤΕΙ και κολέγια. Το γεγονός συμπίπτει με την παραδοχή του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, στη Βουλή, ότι οι απόφοιτοι κολεγίων ήδη προσφεύγουν μαζικά στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) για να αναγνωρίσουν τα πτυχία τους!

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η πρώτη αναγνώριση μεταπτυχιακού διπλώματος, του Economie et Finances Internationales, που απονέμεται από το πανεπιστήμιο Paris 13 έπειτα από φοίτηση στο κολέγιο IdEF. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες πτυχία κολεγίων βρίσκονται ένα βήμα πριν από την αναγνώριση, ενώ όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στα κολέγια και στις δημοφιλέστερες ειδικότητες. Σήμερα σπουδές Νομικής προσφέρουν τρία κολέγια, το IdEF, το Κολέγιο Κρήτης και το DEI College στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις Επιστήμες Υγείας ξεχωρίζουν η Βιοϊατρική που παρέχεται από το New York College και το Κολέγιο ΑΚΜΗ, η Νοσηλευτική που προσφέρεται από το ΑΤΤΙΚΟ Κολέγιο και η Μαιευτική (ΑΤΤΙΚΟ Κολέγιο, Aegean College).

Επίσης σπουδές μηχανικών, δηλαδή ειδικότητες πολιτικών μηχανικών, ηλεκτρολόγων μηχανολόγων και ηλεκτρονικών μηχανικών, βρίσκουν οι ενδιαφερόμενοι σε τρία κολέγια: Ελληνοβρετανικό, Metropolitan και Mediterranean. Ειδικά στο Ελληνοβρετανικό Κολέγιο προσφέρονται και σπουδές Αρχιτεκτονικής, ενώ τα κολέγια έχουν πλέον εντάξει στα προγράμματά τους και Θεολογικά Τμήματα, όπως Τμήμα Ορθόδοξης Ποιμαντικής Θεολογίας (City Unity College) και Τμήμα Θρησκευτικών (Indianapolis College).

Για τις τελευταίες εξελίξεις εμφανίζεται ικανοποιημένος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων Κώστας Καρκανιάς. «Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο ουσιαστικά εξηγεί τι σημαίνει διαδικασία αναγνώρισης μέσω του ΣΑΕΠ, προσδιορίζει σαφώς ότι τα πτυχία που αναγνωρίζονται είναι πτυχία που έχουν δοθεί από πανεπιστήμια χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δέχεται ότι υπάρχει μεγάλη… ουρά επειδή έχουν υποβληθεί πολλές αιτήσεις αναγνώρισης» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Καρκανιάς.

Στο μεταξύ, όμως, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην αναγνώριση πτυχίων τριετούς διάρκειας σπουδών και, όπως δηλώνει ο κ. Καρκανιάς, «είναι κατανοητό να δυσκολεύονται οι αρμόδιες επιτροπές να ανταποκριθούν». Ο ίδιος μάλιστα αναμένει από το υπουργείο «να ενισχύσει τις επιτροπές ώστε να ικανοποιηθούν οι απόφοιτοι κολεγίων που περιμένουν την αναγνώριση εδώ και 20 χρόνια». Ο κ. Καρκανιάς χαρακτηρίζει, παράλληλα, λογικό, όταν η διάρκεια σπουδών, που αντιστοιχεί σε ένα πτυχίο, είναι μικρότερη από εκείνη στα αντίστοιχα ΑΕΙ, αρμόδια επιτροπή να επιβάλλει στον ενδιαφερόμενο να εξεταστεί σε κάποια μαθήματα.

Παράλληλα, εξακολουθούν να υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι τα κολέγια θα έπρεπε να ανήκουν στη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Μεταξύ αυτών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) και ο πρώην πρόεδρός της Νίκος Σταυρακάκης, ο οποίος λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία»: «Η Πολιτεία κινείται μακράν κάθε ορίου αισθήματος δικαίου και υπευθυνότητας απέναντι στη νέα γενιά». Ο ίδιος κατηγορεί την Πολιτεία ότι «λειτουργεί με διαδικασίες που υποδεικνύουν έντονο παρασκήνιο» απέναντι «στα παιδιά που έχουν εμπλακεί στην ιστορία της ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δικαιολογημένα απαιτούν επαγγελματική κατοχύρωση, και στους νέους που με κόπο πέρασαν σε κάποιο ΑΕΙ και με συναίσθημα δικαίου διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους».

Και οι δικηγόροι αποκτούν (πλέον) τα ίδια δικαιώματα

Νέα δεδομένα ισχύουν και για τους φοιτητές και αποφοίτους Τμημάτων Νομικής κολεγίων, όπως ενδεικτικά έσπευσε να ενημερώσει το γαλλικό κολέγιο IdEF. Με πρόσφατη τροποποίηση του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι, η εγγραφή των πτυχιούχων Νομικής οι οποίοι φοίτησαν σε κολέγια και τους χορηγήθηκε τίτλος σπουδών από ξένο πανεπιστήμιο, βάσει συμφωνίας δικαιοχρησίας (franchising), γίνεται με ακριβώς την ίδια διαδικασία που ισχύει και για τους αποφοίτους ελληνικών Νομικών Σχολών. Μάλιστα, αποκτούν δικαίωμα ακόμα και να διοριστούν στο Πρωτοδικείο της επιλογής τους με τον ίδιο τρόπο που διορίζονται απόφοιτοι των ελληνικών ΑΕΙ.

Ειδικότερα, «οι πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής μπορούν να πραγματοποιούν άσκηση στην Ελλάδα εφόσον είναι πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εφόσον είναι κάτοχοι πτυχίου Νομικής Σχολής των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των ανωτέρω κρατών». Οπως επισημαίνει το IdEF, οι κάτοχοι πτυχίου Νομικής από κολέγια, που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιοχρησίας με ξένα πανεπιστήμια, εγγράφονται στα βιβλία ασκουμένων των ελληνικών δικηγορικών συλλόγων όπως εγγράφονται οι πτυχιούχοι ελληνικών Νομικών Σχολών, προσκομίζοντας τον τίτλο σπουδών τους. Αφού ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση, συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψήφιων δικηγόρων και, εφόσον επιτύχουν, μπορούν να ζητήσουν τον διορισμό τους στο δικηγορικό σύλλογο του Πρωτοδικείου που επιθυμούν.

 
Επί ποδός πολέμου το ΤΕΕ που αντιδρά στις εξελίξεις

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε διάταξη που συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία «εξομοιώνονται» οι πτυχιούχοι Πολυτεχνικών Σχολών με τους αποφοίτους ΤΕΙ και κολεγίων που ολοκλήρωσαν Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών. Με την εν λόγω διάταξη, έπειτα από 84 χρόνια, δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος έχουν και οι πτυχιούχοι ΤΕΙ και κολεγίων. Ηδη το ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται… επί ποδός πολέμου για να ανατραπούν «οι ισοπεδωτικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων Κώστας Καρκανιάς επισημαίνει πάντως ότι «ο νόμος δεν αλλάζει κάτι, απλά επιβεβαιώνει ότι όποιος είναι μηχανικός και έχει ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό πτυχίο έπειτα από φοίτηση σε κολέγιο υποβάλλει αίτηση και λαμβάνει αναγνώριση από το ΣΑΕΠ». Ο ίδιος σημειώνει: «Από προσωπική εμπειρία, οι σπουδές στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο είναι πολύ δύσκολες, για να αποφοιτήσει κάποιος θα πρέπει να του αρέσει το επάγγελμα και να αφιερώσει χρόνο».

Ο κ. Καρκανιάς προσθέτει: «Αν στα Πολυτεχνεία οι σπουδές ήταν πραγματικά απαιτητικές, μόνο το 50% θα αποφοιτούσε. Δεν πρέπει η κοινωνία να φοβάται ότι, επειδή ψηφίστηκε αυτός ο νόμος, θα γεμίσουν τα κολέγια με Τμήματα Μηχανικών. Αν η Πολιτεία γνωρίζει ότι η φοίτηση σε ένα κολέγιο οδηγεί στην απόκτηση πολύ σοβαρών επαγγελματικών δικαιωμάτων, έχει υποχρέωση να εφαρμόζει συστήματα ποιοτικού ελέγχου. Εμείς ως σύλλογος ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον έλεγχο».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img