Αισιοδοξία Σαμαρά για την οικονομία και έκκληση προς τους Ευρωπαίους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους

Την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία και την πορεία της χώρας μας το επόμενο διάστημα δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο Αντώνης Σαμαράς. Το ίδιο έπραξε και σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg, μέσα από την οποία εκφράζει την πεποίθησή του ότι από το 2015 η Ελλάδα θα έχει όχι μόνο πρωτογενές, αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Οπως εξήγησε, «αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να αποπληρώσουμε μόνοι μας τα χρέη μας χωρίς δανεισμό. Υπάρχουν λίγες οικονομίες που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο σήμερα» τόνισε.

Στο πλαίσιο των «καλών ειδήσεων», ο πρωθυπουργός περιμένει και ακόμα μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. «Περιμένουμε από τη μια ότι τα επιτόκια των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων θα υποχωρήσουν και από την άλλη ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων» σημείωσε, ενώ αναφορικά με την πρόσφατη έκδοση ομολόγων -πρώτη ύστερα από 4 χρόνια- σχολίασε ότι «δεν θέλαμε να δανειστούμε περισσότερα χρήματα από όσα χρειαζόμασταν» και ότι «η Ελλάδα δεν βιάζεται να επανέλθει στις αγορές». Αυτό που περιμένει τώρα η χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τα συμπεφωνημένα σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη τον Νοέμβριο του 2012. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, περιμένουμε και από αυτούς να κάνουν το ίδιο» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσδιορίζοντας το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Διεμήνυσε δε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «φτάσαμε στον πάτο του πηγαδιού και τώρα μπορούμε να πάμε μόνο προς τα πάνω».

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Σαμαράς έκανε για τον τουρισμό και τις φυσικές πηγές ενέργειας, καθώς και για το θέμα των επενδύσεων στη χώρα μας που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη. «Η Ελλάδα ύψωνε κόκκινη κορδέλα στους επενδυτές, τώρα στρώνει κόκκινο χαλί. Η μείωση του ελλείμματος και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην αγορά εργασίας και στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών την κάνουν έναν πιο ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές» τόνισε.

Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «είναι ασφαλής μέχρι το 2016, οπότε και είναι προγραμματισμένες οι επόμενες βουλευτικές εκλογές», δηλώνοντας σίγουρος ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την πιθανή πολιτική αποσταθεροποίηση.

Φίλιππος Πανταζής

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα