Το παραμύθι Στουρνάρα με το πλεόνασμα δεν κρύβει το κενό των 7,7 δισ. ευρώ

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί με ψέματα να «κρύψει» το δημοσιονομικό κενό των 7,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2017, το οποίο αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Επιχειρώντας να απαντήσει σε όσους έγραψαν και ανέφεραν αυτό που λέει η έκθεση, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες: «Η χώρα μας πέτυχε υψηλό, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα». Για τον ίδιο, η δυστυχία είναι ότι αυτό που ισχυρίζεται δεν το επιβεβαιώνει η ανεξάρτητη ευρωπαϊκή στατιστική Αρχή, η Eurostat. Η Εurostat απλώς επικύρωσε τα στοιχεία που παρείχε η ελληνική πλευρά (η Ελληνική Στατιστική Αρχή) η οποία επίσημα κάνει λόγο για έλλειμμα 15,89 δισ ευρώ για το 2013 για το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης. Από αυτό το πραγματικό έλλειμμα, εάν αφαιρεθούν τα 19,27 δισ. ευρώ που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στις τράπεζες το 2013 για να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, τότε και μόνο δημιουργείται το τεχνητό πλεόνασμα.

«Δεν αρθροίζεται»

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να ισχυρίζεται ότι το δημοσιονομικό κενό που καταγράφηκε στην έκθεση της Κομισιόν καταρχάς δεν αθροίζεται και στη συνέχεια πρόκειται να καλυφθεί χωρίς μέτρα. Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά: «Το όποιο δημοσιονομικό κενό» θα μηδενιστεί τα επόμενα έτη, μέσα από την «ικανοποιητική εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού, την εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων και τη σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας, μετά την επαναφορά του κράτους και των ελληνικών τραπεζών στις αγορές σε συνδυασμό με τις ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα». Μάλιστα, η ανακοίνωση καταλήγει: «Οπως οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν επαληθευθεί τα δύο τελευταία χρόνια, το ίδιο θα γίνει και τώρα».

Βέβαια, στη σελίδα 137 της έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν υπάρχει συγκεκριμένος πίνακας στον οποίο γίνεται λόγος για μέτρα που μένει να αποσαφηνιστούν. Εκεί τονίζεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το 2015 η χώρα πρέπει να καλύψει με μέτρα δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και το 2017 άλλα 1,9 δισ ευρώ…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα