Εφηβοι από τη Θεσσαλονίκη βάζουν γυαλιά στους πολιτικούς, με φρέσκες ιδέες για την κρίση και την Παιδεία

Σε πανηγυρικό κλίμα, 18 παιδιά ανακοίνωσαν στη Θεσσαλονίκη την ίδρυση τριών νέων πολιτικών κομμάτων, που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, με στόχο να αλλάξουν το γκρίζο που έφεραν η κρίση και τα Μνημόνια. Οι έφηβοι πολιτικοί ανακοίνωσαν τη σύσταση των συνδυασμών ΑΓΩ – Ανταλλακτική Γειτονική Οικονομία, Ελεύθερη Μάθηση και Χαρούμενη Θεσσαλονίκη.

Οι μαθητές βάζουν «γυαλιά» στους επαγγελματίες πολιτικούς, καθώς προτείνουν ιδέες και δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, την προώθηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών μέσω της εκπαίδευσης και την αναστροφή του δυσάρεστου κλίματος στην ψυχολογία των Θεσσαλονικέων.
Εννέα μαθητές από 14 έως 16 ετών και άλλοι εννέα από 12 έως 13 ετών συμμετείχαν στο πρόγραμμα εξειδίκευσης που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τίτλο «Παιδιά του σήμερα, ηγέτες του αύριο». Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε το Σάββατο.

Χωρίς κοστούμια

«Δεν ήρθαμε με κοστούμια στην εκδήλωση. Θέλαμε να παρουσιάσουμε φρέσκες ιδέες, μακριά από τις πολιτικές των υπαρχόντων κομμάτων και κοντά στην καθημερινότητα κάθε ανθρώπου» σημειώνει η μαθήτρια της Α’ λυκείου Αννα Τσακαλίδου.
Το κόμμα της, Χαρούμενη Θεσσαλονίκη, απευθύνεται στην καρδιά και στον ψυχισμό των δημοτών της Θεσσαλονίκης. Το όραμά της βασίζεται στη διαπίστωση ότι στην καθημερινότητα της πόλης συναντά κανείς κατηφή πρόσωπα, με δυσάρεστη διάθεση, που διογκώνεται και γενικεύεται όλο και περισσότερο.

Την αλλαγή της σημερινής μορφής του σχολείου με σκοπό τη διεύρυνσή του προτείνει το κόμμα Ελεύθερη Μάθηση. «Κύρια επιδίωξή μας είναι να καταργήσουμε τα σχολεία με τη σημερινή τους μορφή, ώστε τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά, ανάλογα με το αντικείμενο της μάθησης» εξηγεί η 16χρονη Χριστίνα Γιακούλα και διευκρινίζει: «Αν διδάσκεται η ιστορία, τότε οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν μάθημα στο Μουσείο Ιστορίας. Αν μαθαίνουν για τη Σμύρνη, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική εκδρομή στη Σμύρνη».

Το τρίτο κόμμα, ΑΓΩ – Ανταλλακτική Γειτονική Οικονομία, ιδρύθηκε με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Οι μαθητές προτείνουν την ιδέα της ανταλλακτικής οικονομίας και των τραπεζών χρόνου, με βάση την αντίληψη να μην περιστρέφονται όλα γύρω από το χρήμα.
Τα νέα «εφηβικά» κόμματα μπορεί να μην κατεβαίνουν στις εκλογές, ωστόσο κέρδισαν τους Θεσσαλονικείς, που κατέκλυσαν την αίθουσα όπου παρουσιάστηκε η ίδρυσή τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα