Η επανεμφάνιση ενός τέως «παντοπροέδρου» μέσα από ένα κείμενο αποδόμησης της Ευρώπης, που θίγει την αναγκαιότητα επανίδρυσής της. Το άρθρο γνώμης με την υπογραφή του Νικολά Σαρκοζί, που αλλάζει χέρια με πάσα μυστικότητα εδώ και δύο εβδομάδες για να καταλήξει στην «οθόνη» της Ανγκελα Μέρκελ, σχεδόν ταυτόχρονα, αν όχι νωρίτερα από τη δημοσίευσή του στο γαλλικό περιοδικό «Le Point» και στη γερμανική «Die Welt», είχε προφανώς ως στόχο τη «μερική επαναφορά» του Γάλλου πολιτικού στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Οσο για τον λόγο της συνεπούς ενημέρωσης της Γερμανίδας καγκελαρίου από τον εμφανώς «φοβισμένο» Γαλάτη; Προφανώς η αποφυγή της δυσαρέσκειας της σιδηράς κυρίας της Γερμανίας, σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο του Europe1.
Ο τέως Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο άρθρο γνώμης του με αφορμή τις ευρωεκλογές έκανε λόγο για μια «Ευρώπη δύο ταχυτήτων», της οποίας το βασικό πρόβλημα είναι «η έλλειψη ηγεσίας». Το επίμαχο τεύχος του «Le Point» κυκλοφόρησε με εξώφυλλο «Ευρώπη η παρακμή», με φόντο το πρόσωπο του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο οποίος «δεσμεύεται»!
O πρώην ηγέτης της συντηρητικής Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας «άλλης Σένγκεν», υπερθεμάτισε πάνω στην κατάρριψη του «μύθου μίας ενιαίας Ευρώπης» και τάχθηκε εξωστρεφώς υπέρ της δημιουργίας «μιας μεγάλης οικονομικής γαλλογερμανικής ζώνης συνοχής και σταθερότητας, στην καρδιά της ευρωζώνης».
Δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων για τη μετανάστευση και να υποστηρίξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Παράλληλα, η αυλαία των ευρωεκλογών άνοιξε, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν αύξηση του ευρωσκεπτικισμού σε όλη τη γηραιά ήπειρο και τις τρεις πληγές της Ευρώπης -μετανάστες, ανεργία και ενεργειακή κατανάλωση- να «ταΐζουν» τα κόμματα που στρέφονται εναντίον των Βρυξελλών.
Στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ολλανδία η ψηφοφορία ξεκίνησε σε κλίμα έντονης ανησυχίας, καθώς όπως όλα δείχνουν προβάδισμα έχουν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα. Συγκεκριμένα, στη Βρετανία, η οποία στέλνει στο Ευρωκοινοβούλιο 73 από τους 751 ευρωβουλευτές, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ εμφανίζεται να προηγείται, ενώ στην Ολλανδία όλα δείχνουν ότι τα υπέρ και κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης κόμματα δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
Δήμητρα Μαθιοπούλου


