Προείσπραξη όλου (!) του φόρου κάθε μήνα σχεδιάζει το επιτελείο του υπ. Οικονομικών

Ακόμη μία… φαεινή ιδέα φαίνεται ότι επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία. Το νέο σχέδιο-σοκ προβλέπει την προκαταβολική είσπραξη του φόρου εισοδήματος που αναλογεί στους πολίτες από τους μισθούς και τις συντάξεις που εισπράττουν κάθε μήνα. Ο φόρος που θα αναλογεί στον καθένα θα υπολογίζεται με βάση τη δήλωση της περασμένης χρόνιας (!) και την ευθύνη για την αφαίρεση του φόρου θα έχει αποκλειστικά ο εργοδότης ή ο φορέας που πληρώνει τον μισθό ή τη σύνταξη. Πρόκειται για μια νέα φορολογική πρωτοτυπία του υπουργείου, που δεν υπολογίζει την πραγματική κατάσταση του εργαζομένου, η οποία αλλάζει κάθε χρόνο!

Οι πρώτοι που θα δοκιμαστούν στο νέο μέτρο δεν είναι άλλοι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Το σχέδιο προβλέπει η έναρξη του νέου συστήματος φορολόγησης να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 με τους πρώτους μισθούς και τις πρώτες συντάξεις του χρόνου, δηλαδή θα γίνει και η αφαίρεση του φόρου.
Στον φόρο δεν θα υπολογίζεται μόνο το εισόδημα από τον μισθό ή τη σύνταξη αλλά κάθε εισόδημα του φορολογουμένου (ενοίκια κ.λπ.). Ο φόρος αυτός θα επιμερίζεται σε 12 δόσεις ή 14 για όσους παίρνουν δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας, οι οποίες θα αφαιρούνται απευθείας, με τον τρόπο που ήδη γίνεται η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης τα τελευταία χρόνια.

Το παράδειγμα

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με σύνταξη 1.333 ευρώ τον μήνα και εισοδήματα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις 4.000 ευρώ τον χρόνο θα παίρνει σύνταξη, αντί 1.333 ευρώ, μόλις 1.173 ευρώ, καθώς θα παρακρατείται φόρος 116 για τη σύνταξη και 43 ευρώ για τα άλλα εισοδήματα.
Το αρχικό σχέδιο προβλέπει ότι, αν ο φορολογούμενος παραλείψει να δηλώσει εισοδήματα, ώστε να μειώσει πλασματικά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου, τότε θα έχει ποινή φόρου 3%.
Το αν τελικά, μετά την απομάκρυνση Θεοχάρη, η κυβέρνηση τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε μέσω επικαιροποιημένου Μνημονίου ή θελήσει να φορτώσει και αυτό το μέτρο στον απελθόντα γενικό γραμματέα μένει να φανεί.
Στο Μνημόνιο, πάντως, αναφέρεται ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να παρουσιαστεί το πλήρες σχέδιο και όχι μέσες-άκρες. Για την ώρα, το σχέδιο υπάρχει χωρίς όλες τις λεπτομέρειες. Ψάχνουμε τα προαπαιτούμενα και βέβαια νέο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img