Το «ράβε-ξήλωνε» του παρελθόντος στη νομοθεσία πρέπει να σταματήσει. Οι πολίτες δεν πρέπει να προσφεύγουν στα δικαστήρια για τις περικοπές στους μισθούς τους ή για άλλα νομοσχέδια -φορολογικά, χωροταξικά-, ενώ δεν είναι δυνατό να κάνει δημοσιονομική πολιτική η δικαστική εξουσία!
Αυτά δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ενώπιον του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ, αποκομμένος ίσως από τη σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου. Ο ίδιος τόνισε: «Οι πολίτες κατάλαβαν ότι αυτά που δίνει το κράτος προέρχονται από την τσέπη του καθενός, ότι κάποιος φορολογείται γι’ αυτά. Οι πολίτες κατάλαβαν ότι το να δίνεις ένα προνόμιο στον Α ή στον Β τη δική τους τσέπη θα πονέσει. Δεν νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία το είχε συνδέσει στο παρελθόν».
Για τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τα ειδικά μισθολόγια ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα δοθεί μια συνολική λύση για το θέμα. «Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία. Εχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή το θέμα των «κόκκινων» δανείων σημείωσε: «Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει εν συνόλω την οικονομία».
Στ. Κράλογλου


