Στην Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική, όπου έκανε φέτος τις καλοκαιρινές διακοπές του, ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη στελέχωση της διοίκησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η νέα «κυβέρνηση» του «Μr 71%» είναι σχεδόν έτοιμη, αλλά τα ονόματα των «μίνι υπουργών» που θα συμμετέχουν στην «κυβέρνηση» του…πρωθυπουργού του Βορρά παραμένουν το εφτασφράγιστο μυστικό του κ. Τζιτζικώστα και θα ανακοινωθούν τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.
Οι αποφάσεις για το σχήμα και τις ακριβείς αρμοδιότητες είχαν ληφθεί νωρίτερα, στις σχετικές συσκέψεις του κ. Τζιτζικώστα με τους στενούς συνεργάτες του. Οσο για τη νέα «κυβέρνηση», αυτή δεν θα είναι τόσο μικρή και ευέλικτη όσο η προηγούμενη, καθώς οι τρεις θεματικές θέσεις αντιπεριφερειαρχών αυξήθηκαν σε έξι.
Το μότο που επιλέχτηκε βασίζεται στη φράση «Ανανέωση μέσα από τη συνέχεια», ενώ η σειρά επιλογής στη σταυροδοσία δεν θα αποτελεί το μοναδικό κριτήριο, ούτε το αν ο καθένας έχει ασκήσει ήδη διοίκηση στην περιφέρεια. «Το θέμα είναι η αποτελεσματικότητα» λέει συχνά ο κ. Τζιτζικώστας.
Για τις έξι θέσεις των θεματικών αντιπεριφερειαρχών «παίζουν» τα ονόματα των δύο εν ενεργεία (Φάνης Παπάς και Αθηνά Αηδονά), αλλά όχι αυτό της Τζελίνας Μακραντωνάκη, η οποία, αν και θεματική αντιπεριφερειάρχης, δεν εκλέχτηκε. Κενές παραμένουν οι δύο θέσεις των προέδρων του περιφερειακού και του μητροπολιτικού συμβουλίου, μια και ο Αντώνης Μπάμιατζης δεν εξελέγη εκ νέου και ο Βασίλης Κανάκας δεν συμμετείχε στις εκλογές. Εδώ θεωρείται πιθανό να προταθεί ένα στέλεχος της παλιάς φουρνιάς, καθώς πρόκειται για θέσεις που χρειάζονται εμπειρία. Πιθανά ονόματα; Οι παλιοί Εφη Βασιλειάδου, Ιωάννα Τζάκη, Μιχάλης Τζόλλας, Χριστίνα Κελεσίδου, Ελένη Φύκα, αλλά και ο νεοεκλεγείς Χάρης Αηδονόπουλος, που διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Αντίθετα, ακούγεται το σενάριο σε επίπεδο θεματικών αντιπεριφερειαρχών να προτιμηθεί η νεότερη γενιά -Φάνης Παπάς, Αλέξανδρος Θάνος, Αντώνης Γυφτόπουλος, Κώστας Γιουτίκας και Γιώργος Ασπασίδης, αλλά και ο Γιάννης Ταχματζίδης, ο οποίος βγήκε πρώτος σε σταυρούς-, χωρίς πάντως να αποκλείονται και οι ανατροπές!
Σε ό,τι αφορά τους επτά χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, το σχήμα συνεχίζει με αλλαγές: Βούλα Πατουλίδου στη Θεσσαλονίκη, που θα διαδεχτεί τον Γιώργο Τσαμασλή, Κώστας Καλαϊτζίδης στην Ημαθία (αντί του Κώστα Καραπαναγιωτίδη) και Περικλής Κολότσιος στο Κιλκίς (αντί του Χρήστου Γκουντεντούδη). Οι υπόλοιποι, που συνεχίζουν για δεύτερη θητεία, είναι οι Γιάννης Γιώργος στη Χαλκιδική, Σοφία Μαυρίδου στην Πιερία, Θεόδωρος Θεοδωρίδης στην Πέλλα και Γιάννης Μωυσιάδης στις Σέρρες.
Τέλος, σταθερά δίπλα στον Απόστολο Τζιτζικώστα παραμένουν οι στενοί συνεργάτες του, Θανάσης Θάνος, Νίκος Ιωάννου, Κώστας Μπέφας και Αρης Μάτσικας.
Νίκος Οικονόμου


