Ο πρώτος γερός καύσωνας του φετινού καλοκαιριού (και ο τρίτος, κατά σειρά) αρχίζει να γίνεται έντονα αισθητός από σήμερα, καθώς ο υδράργυρος τραβά την ανηφόρα, αγγίζοντας ήδη τους 38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, τους 33-34 στις Κυκλάδες και τους 36 στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.
Πρόκειται για την πρεμιέρα ενός καυτού τετραημέρου, που θα κορυφωθεί ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου αλλά και το Σάββατο, με «κόκκινες» θερμοκρασίες έως και 41 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και στα ενδότερα της ανατολικής χώρας.
Αφότου η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο προγνωστικό δελτίο «λόγω εμμονής του φαινομένου τις επόμενες ημέρες», οι δήμοι ανά τη χώρα ανοίγουν κλιματιζόμενες αίθουσες και το υπουργείο Υγείας ενημερώνει νοσοκομεία και κέντρα υγείας (ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα), καλώντας τις ευπαθείς ομάδες να είναι προσεκτικές και να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Τα μελτέμια
Σημειώνεται ότι το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από απουσία μελτεμιών στον ελλαδικό χώρο -γεγονός ασυνήθιστο αλλά όχι πρωτόγνωρο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους-, ενώ το ισχυρό κύμα καύσωνα προκαλεί η συνεχόμενη «εισβολή» θερμών αέριων μαζών από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.
Εντυπωσιακή αλλαγή στο σκηνικό του καιρού αναμένεται την ερχόμενη Κυριακή, οπότε οι ενισχυμένοι βοριάδες θα «σβήσουν» την… κάψα, ρίχνοντας τη θερμοκρασία κατά τουλάχιστον 5 βαθμούς (και έως 10 βαθμούς σε ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές!), φέρνοντας ενδεχομένως και μπόρες στα κεντρικά και βόρεια.
Μέχρι τότε όμως το θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο», σκαρφαλώνοντας αύριο στους 39 βαθμούς στα ηπειρωτικά, μεθαύριο και το Σάββατο στους 40 βαθμούς στα ηπειρωτικά, ίσως και στους 41 βαθμούς, και το Σάββατο στους 38-40 βαθμούς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΕΜΥ, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου το θερμόμετρο θα δείξει 40-41 βαθμούς σε Τρίκαλα, Λαμία, Καρδίτσα, Λάρισα, Καλαμάτα και Χαλκίδα! Σήμερα στην Αθήνα η θερμοκρασία επιμένει στους 23-37 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη στους 22-35. Η δροσιά θα έρθει σταδιακά από το Βορρά προς τον Νότο την Κυριακή, οπότε αναμένονται βοριάδες πρόσκαιρα 8 μποφόρ!
Ελένη Ευαγγελοδήμου


