Ερχεται σούπερ αντιβιοτικό από τις μέλισσες

Στις μέλισσες φαίνεται ότι βρίσκεται η εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με επιστήμονες από τη Σουηδία, οι οποίοι εντόπισαν 13 βακτήρια γαλακτικού οξέος στην κοιλιά των μελισσών, τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν ακόμη και βακτήρια που παρουσιάζουν αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Λουντ διαπίστωσαν ότι παρότι τα βακτήρια αυτά έχουν δοκιμαστεί μέχρι στιγμής μόνο σε συνθήκες εργαστηρίου, παρουσιάζουν εξαιρετικές ιδιότητες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση βακτηρίων όπως τα Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa και Enterococcus, αφού τα καταπολεμούν όλα.

Μάλιστα, όταν αναμείχθηκαν με μέλι, επούλωσαν ακόμη και σοβαρές πληγές που υπήρχαν στο σώμα δέκα αλόγων, οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν δοκιμάσει να τις θεραπεύσουν με όλα τα δυνατά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους. Επίσης αποδείχθηκε ότι τα βακτήρια αυτά προστατεύουν και τα μελίσσια από την καταστροφή.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους, το μυστικό για την ισχυρή δράση των συγκεκριμένων βακτηρίων είναι το ευρύ φάσμα των ενεργών ουσιών που υπάρχουν στο εσωτερικό τους. «Τα αντιβιοτικά είναι συνήθως μια ενεργή ουσία που είναι αποτελεσματική μόνο σε ένα συγκεκριμένο φάσμα βακτηρίων» ανέφερε ο Tobias Olofsson, εκ των ερευνητών που έκαναν την ανακάλυψη. «Οταν αυτά τα 13 βακτήρια χρησιμοποιούνται ζωντανά, παράγουν το σωστό είδος των αντιμικροβιακών συστατικών που είναι απαραίτητα, αναλόγως του είδους της απειλής, και φαίνεται ότι αυτό προστατεύει την υγεία των μελισσών και την παραγωγή μελιού από τους βλαβερούς μικροοργανισμούς. Ωστόσο το μέλι που πωλείται στο εμπόριο δεν περιέχει αυτά τα ζωντανά βακτήρια».

Το μέλι χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μολύνσεων εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ενώ τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θεωρούνται πολύ σημαντικά, επειδή πολλά βακτήρια πλέον παρουσιάζουν αντίσταση στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να τα αντιμετωπίσουν και οι ασθενείς να παρουσιάζουν εξαιτίας τους περισσότερες επιπλοκές. Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι η δοκιμή των βακτηρίων για την αντιμετώπιση τροπικών ασθενειών.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα