Με ριζίτικα έδιωξαν τον Ρίχτερ!

Ματαιώθηκε τελικά -μετά και την παρέμβαση της «δημοκρατίας»- η προκλητική τελετή αγόρευσης του Γερμανού καθηγητή Ιστορίας Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για χθες στο Ωδείο Ρεθύμνου. Οι αντιδράσεις για την τιμητική εκδήλωση, που ξεκίνησαν με την επιστολή του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μανούσου Παραγιουδάκη προς τον ίδιο τον συγγραφέα το 2011, κατόπιν της παρουσίασης του βιβλίου, αλλά και προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδη Στεφάνου την περασμένη Δευτέρα κορυφώθηκαν χθες όταν δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο Ωδείο Ρεθύμνου.

Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας φωτογραφίες θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και Κρητών αγωνιστών που συμμετείχαν στη Μάχη της Κρήτης, οι συγκεντρωμένοι κατέστησαν σαφές ότι ο καθηγητής, που μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «Operation Merkur: Die Eroberung der Insel Kreta im Mai 1941» (μεταφρασμένο στα ελληνικά επιπόλαια ως «Η Μάχη της Κρήτης») χαρακτηρίζει μία από τις λαμπρότερες στιγμές αντίστασης κατά του Αξονα στην ευρωπαϊκή Ιστορία «βρόμικη και κτηνώδη», ενώ αντιθέτως κάνει λόγο για «ιπποτική και δίκαιη» επιχείρηση κατάληψης του νησιού, είναι ανεπιθύμητος στην πόλη τους.

Τραγουδώντας στίχους από ριζίτικα, που την άνοιξη του 1941 τραγουδούσαν οι μαχόμενοι πρόγονοί τους, οι συγκεντρωμένοι (μεταξύ των οποίων και ο παπα-Ανδρέας Κεφαλογιάννης από τα Ανώγεια) κατάφεραν με ειρηνικό τρόπο να ματαιώσουν την εκδήλωση, ενώ ο καθηγητής Ρίχτερ αποχώρησε από τον χώρο του ωδείου, σχολιάζοντας ότι δεν ισχύουν όσα του προσάπτονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εκδήλωση απουσίασαν τόσο οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και άλλων επίσημων φορέων.

Αγγελος Σκορδάς

Πηγή φωτό: www.rethemnosnews.gr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα