Ερχεται βαρύ πρόστιμο για τις παράνομες χωματερές!

Σχεδόν 10 ημέρες πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία θα επιβάλλεται στην Ελλάδα βαρύ ημερήσιο πρόστιμο (54.450 ευρώ) επειδή εξακολουθούν να λειτουργούν ή να μην έχουν αποκατασταθεί δεκάδες παράνομες χωματερές (ΧΑΔΑ), η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακοπούλου προχώρησε χθες σε έκτακτη ενημέρωση για τις ενέργειες του ΥΠΕΚΑ. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τις «διαρροές» συνεργατών της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, σύμφωνα με τις οποίες το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να «καπελώσει» την Περιφέρεια στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με ρύθμιση σε σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση.

Διαφωνίες

Η κυρία Γιαννακοπούλου υποστήριξε ότι η ρύθμιση δεν συνδέεται με τις διαφωνίες που έχει εκφράσει η Ρένα Δούρου για το σχέδιο δημιουργίας τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική. Συνδέεται, όμως, με την απόφαση του υπουργείου να «στριμώξει» τις περιφέρειες, οι οποίες πολλές φορές δεν τηρούν τις κοινοτικές απαιτήσεις και υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων.

Ειδικά για τις χωματερές, τον περασμένο Σεπτέμβριο η γενική εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι εισηγείται την επιβολή κατ’ αποκοπήν προστίμου 22.000.000 ευρώ στην Ελλάδα για μη συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες για τους ΧΑΔΑ, καθώς και ημερήσιο πρόστιμο 54.450 ευρώ. Την ημέρα της εισήγησης λειτουργούσαν 70 ΧΑΔΑ, ενώ άλλοι 223 είχαν κλείσει χωρίς να έχουν αποκατασταθεί. Σήμερα λειτουργούν 57 ΧΑΔΑ και 205 είναι προς αποκατάσταση. Τώρα, στο ΥΠΕΚΑ δίνουν αγώνα ώστε μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες να κλείσει και να αποκατασταθεί ο μεγαλύτερος αριθμός ΧΑΔΑ, με σκοπό να μειωθεί το ημερήσιο πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι, με βάση νομοθετική ρύθμιση, το συγκεκριμένο πρόστιμο θα επιβαρύνει τους δήμους και τις περιφέρειες, που θα πρέπει να αναζητήσουν τους σχετικούς πόρους, π.χ., με αύξηση δημοτικών τελών ή με περικοπές σε άλλα έργα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα