Ο καθηγητής που βάζει τους μαθητές στην… πρίζα

Πρωτοπόρος καθηγητής βάζει τους μαθητές στην… πρίζα, με σκοπό να αγαπήσουν τη Φυσική. Ο Γιάννης Γαβαλάς, φυσικός που διδάσκει στην Κομοτηνή, αφήνει στην άκρη τα βιβλία θεωρίας και παρακινεί τα παιδιά να γίνουν μικροί ερευνητές, ώστε μέσα από τα πειράματα να εξασκηθούν στις επιστημονικές εφαρμογές.
Ο κ. Γαβαλάς δημιούργησε την εφαρμογή του σχεδίου μαθήματος «Ανακαλυπτική μάθηση στο συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα», χώρισε τα παιδιά σε ομάδες και τους έδωσε ντούι, φις, ηλεκτρονικές πλακέτες, καλώδια και διάφορα άλλα ηλεκτρονικά όργανα.

«Σε μια σειρά 10 εργαστηριακών μαθημάτων οι μαθητές μαθαίνουν να κατασκευάζουν απλά αλλά και σύνθετα ηλεκτρικά κυκλώματα, να χρησιμοποιούν πολύμετρα για τη μέτρηση της τάσης και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος, να επεξεργάζονται κατάλληλα τις μετρήσεις και να καταλήγουν σε συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των υπολογισμών τους» εξηγεί ο καθηγητής.
Επισημαίνει επίσης: «Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ακόμη και κακοί μαθητές παρουσίασαν πρωτοφανές ενδιαφέρον για το μάθημα της Φυσικής».

Ο φυσικός διευκρινίζει ότι στόχος της προσπάθειάς του ήταν η διδασκαλία της Φυσικής να γίνει με την επιστημονική μέθοδο κατά την οποία ο μαθητής ανακαλύπτει μόνος του τα φυσικά φαινόμενα. «Στηρίχτηκα στη σύγχρονη διδακτική προσέγγιση, βάσει της οποίας η οικοδόμηση της γνώσης του μαθητή γίνεται από τον ίδιο και ο καθηγητής είναι δίπλα του να τον στηρίζει» σημειώνει ο καθηγητής.

Ο κ. Γαβαλάς είναι ένας από τους πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς των φυσικών επιστημών, που μέσα από σχέδια μαθήματος, εκπαιδευτικό υλικό και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας προσπαθούν να ενισχύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών τους για τις φυσικές επιστήμες.
Με το σκεπτικό αυτό η Ενωση Ελλήνων Φυσικών διοργανώνει σειρά συνεδρίων με θέμα την «Ανακαλυπτική μάθηση στην εκπαιδευτική πράξη», στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών «Scientix: Η ευρωπαϊκή πύλη για τη διδακτική των φυσικών επιστημών».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα