Τα ειδοποιητήρια οφειλών της Εφορίας θα φθάνουν παντού σε όσους χρωστούν

Ούτε στο νοσοκομείο μπορεί να γλιτώσει όποιος χρωστάει στην Εφορία! Εάν ο οφειλέτης νοσηλεύεται, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να παραδώσουν στον διευθυντή του νοσοκομείου το ειδοποιητήριο με τις οφειλές ή το όποιο πρόστιμο έχει καταλογιστεί στον νοσηλευόμενο οφειλέτη. Επίσης εάν ο φορολογούμενος κρατείται σε φυλακή, η κοινοποίηση γίνεται στο διευθυντή της φυλακής!

Αυτά τα… παράλογα (!) επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, σε νέες οδηγίες που απέστειλε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προς τις ελεγκτικές Αρχές. Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, η κοινοποίηση προστίμων, φύλλων έλεγχου, πράξεων προσδιορισμού φόρου κ.λπ. θεωρείται ότι έχει πραγματοποιηθεί εφόσον:

α) κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά, ανεξάρτητα εάν ο φορολογούμενος δει ή όχι το e-mail
β) αποσταλεί με συστημένη επιστολή στην τελευταία δηλωθείσα ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης
γ) επιδοθεί στο εν λόγω πρόσωπο ή σε κάποιον συγγενή του!

Ειδικότερα στις οδηγίες της ΓΓΔΕ τονίζονται τα εξής:
Στην περίπτωση που οι υπόχρεοι απουσιάζουν από την οικία τους, το έγγραφο παραδίδεται στον σύζυγο ή σε οποιονδήποτε από τους συγγενείς ή σε μέλος του προσωπικού (εάν υπάρχει βοηθητικό προσωπικό).
Επίσης, εάν ο υπόχρεος επιτηδευματίας απουσιάζει από το κατάστημα ή το γραφείο, το έγγραφο παραδίδεται σε συνεταίρο ή συνεργάτη ή υπάλληλο που εργάζεται στον ίδιο χώρο.
Εάν τα παραπάνω πρόσωπα δεν βρίσκονται στην κατοικία ή στον χώρο της εργασίας τους ή αρνούνται την παραλαβή του ή την υπογραφή της έκθεσης ή δεν μπορούν να υπογράψουν την έκθεση, η επίδοση γίνεται με θυροκόλληση.

Εάν ο υπόχρεος είναι κατά τον χρόνο της επίδοσης αγνώστου διαμονής, τότε αυτή γίνεται στον δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας της τελευταίας γνωστής κατοικίας ή διαμονής του.
Πότε θεωρείται ότι το έγγραφο της Εφορίας έχει κοινοποιηθεί; Εάν αποστέλλεται με συστημένη επιστολή, τότε θεωρείται ότι κοινοποιήθηκε μετά την παρέλευση δεκαπέντε ημερών από την ημέρα αποστολής. Στις περιπτώσεις της ηλεκτρονικής αποστολής, το έγγραφο θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δέκα ημερών από την αποστολή του e-mail.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα