Μορφές-έκπληξη στην Αμφίπολη!

Δεν σταματά να μας εκπλήσσει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, του οποίου το μεγαλείο ξεδιπλώνεται σταδιακά με νέα εντυπωσιακά ευρήματα. Εχθές μάλιστα το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα καινούργιες φωτογραφίες με τις παραστάσεις που αποκαλύφθηκαν στα μαρμάρινα τμήματα των επιστυλίων του μνημείου και στις οποίες μπορεί να διακρίνει κανείς ένα ζώο αλλά και δύο ανθρώπινες μορφές.

Οπως διευκρινίζεται από το ΥΠΠΟ, οι εν λόγω εικονογραφίες εντοπίστηκαν στα επτά μαρμάρινα τμήματα των επιστυλίων στον τρίτο και πιο περίτεχνο χώρο του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά.
«Στο ένα από τα τμήματα, κατά την πρώτη φάση των εργασιών συντήρησης, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, διακρίνεται στο κέντρο ζώο, πιθανόν ταύρος» αναφέρεται επί λέξει στην ανακοίνωση. Εκατέρωθεν του ταύρου υπάρχουν δύο μορφές εν κινήσει, μια γυναικεία και μια ανδρική. «Δεξιά της γυναικείας και αριστερά της ανδρικής διακρίνονται υδρίες και φτερωτές μορφές» συνεχίζει η ανακοίνωση εξάπτοντας τη φαντασία όλων.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι τα νέα αυτά ευρήματα και πιο συγκεκριμένα τα ενδύματα των μορφών φέρουν ίχνη από χρώματα κόκκινο, μπλε και ώχρα. Αν και η ανασκαφική έρευνα έχει ολοκληρωθεί, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης Σερρών το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται εντατικές εργασίες συντήρησης. Μάλιστα στη μαραθώνια παρουσίαση που έγινε το περασμένο Σάββατο στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ με την επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη να παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα ευρήματα, οι εν λόγω παραστάσεις δεν είχαν καν αναφερθεί! Οπως έγινε γνωστό δε από την ανασκαφική ομάδα, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιοι ερευνητές θα αναλάβουν να εξετάσουν το πιο πολύτιμο εύρημα του μνημείου, τον σκελετό δηλαδή που εντοπίστηκε εκεί.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα