Γαύδος: Κατέπεσε F-16, σώοι οι πιλότοι

Παρ’ ολίγον τραγωδία χθες όταν μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στην περιοχή της Γαύδου. Ευτυχώς οι δύο χειριστές πρόλαβαν και το εγκατέλειψαν επιτυχώς και περισυνελέγησαν σώοι, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ως αιτία της πτώσης μηχανική βλάβη, πιθανόν κράτηση κινητήρα.

Το ατύχημα συνέβη στις 13.42 σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων βόρεια της Γαύδου κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Το αεροσκάφος, μαζί με άλλα δύο F-16 Block 52+ της 343 Μοίρας, είχε απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Κρήτης και ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 ποδών παρουσίασε μηχανική βλάβη. Τα δύο μέλη του πληρώματος χρησιμοποίησαν αμέσως το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και εγκατέλειψαν το αεροσκάφος. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και στις 14.34 ολοκληρώθηκε με την περισυλλογή των δύο χειριστών από ελικόπτερο  ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η εξέταση των συντριμμιών του μαχητικού και οι καταθέσεις του πληρώματος θα βοηθήσουν τους εμπειρογνώμονες στο πόρισμα των αιτιών της πτώσης. Δεν αποκλείεται πάντως το ενδεχόμενο της κράτησης κινητήρα να προήλθε ακόμη και από εισρόφηση πουλιού. «Ολα τα ενδεχόμενα θα διερευνηθούν» ανέφερε ανώτατη πηγή του ΓΕΑ. Ακόμη και αυτό της καλής συντήρησης, αφού ελλείψει κονδυλίων υπάρχει πρόβλημα στη ροή των ανταλλακτικών.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι το πέμπτο F-16 Block 52+ που χάνει η Πολεμική Αεροπορία. Το πρώτο ήταν τον Μάιο του 2006, όταν τουρκικό μαχητικό εμβόλισε το αεροσκάφος του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη προκαλώντας τον θάνατό του.

Α. Κούτρας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα