Πέρασε από τη Γερουσία! Πιέσεις από Βερολίνο λίγο πριν την οριστική ψηφοφορία

Την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Γερουσίας κέρδισε το Σάββατο ο Ματέο Ρέντσι, προκειμένου να περάσει τον νέο προϋπολογισμό της χώρας για το 2015, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα από την Κάτω Βουλή του ιταλικού Κοινοβουλίου.
Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε πολλές ώρες, η Γερουσία ψήφισε με 162 ψήφους υπέρ έναντι 37 κατά να περάσει το οικονομικό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές ύψους σχεδόν 10 δισ. ευρώ για τα χαμηλά εισοδήματα και μια μείωση των εργασιακών φόρων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις.

Περισσότερες δαπάνες

Ο Ρέντσι ασκεί πίεση στην Ε.Ε. ζητώντας της να επιτρέψει περισσότερες δαπάνες που, όπως συχνά πυκνά ισχυρίζεται, είναι απαραίτητες, καθώς χρειάζονται για να βοηθηθεί η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, να βγει από την ύφεση και να μειώσει τα ποσοστά ρεκόρ της ανεργίας, που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία έτη. Ως αντάλλαγμα, δε, υπόσχεται στο διευθυντήριο των Βρυξελλών -κατ’ επέκταση και στο Βερολίνο- φιλελευθεροποίηση σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, έπειτα από τις ισχυρότατες πιέσεις που ασκήθηκαν στη Ρώμη, ουσιαστικά υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει ορισμένες φορολογικές περικοπές που υπήρχαν στο αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού του, ώστε να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητάει από την Ιταλία να κάνει περισσότερα για να μειώσει το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμά της.
Περαιτέρω μέτρα λιτότητας, λοιπόν, ενδέχεται να είναι αναγκαία. Η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της και θα εκδώσει τον Μάρτιο μια τελική ετυμηγορία για τους προϋπολογισμούς και των τριών χωρών.
Σε τεχνικό έγγραφο της επιτροπής, που έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα το πρακτορείο Reuters, αναφέρεται ότι η Ιταλία πρέπει να βρει νέες δημοσιονομικές περικοπές ύψους 4,8 δισ. ευρώ, επειδή τα επιπλέον μέτρα που προτείνονται από τον Ρέντσι, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα