Ηρθε το τεστ των 1.000 μικροβίων

Ενα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των σοβαρών μολύνσεων έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα ιατρικό μηχάνημα που εντοπίζει έως και 1.000 παθογόνα μικρόβια αναλύοντας έξι δείγματα αίματος ταυτοχρόνως σε διάστημα έξι ωρών. Το νέο μηχάνημα λέγεται Iridica και δίνει άμεσα τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διάγνωση, καθώς καταργεί την ανάγκη καλλιέργειας, προσφέροντας έτσι πολύτιμο χρόνο στους ασθενείς που πρέπει να αρχίσουν κάποια αντιμικροβιακή θεραπεία.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους, σήμερα για να κάνουν οι γιατροί τη διάγνωση πρέπει πάρουν δείγμα αίματος από τον ασθενή και να το μοιράσουν σε διαφορετικά σωληνάκια, καθώς οι εξετάσεις για πολλά παθογόνα πρέπει να γίνονται ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει αφενός πως η διάγνωση καθυστερεί και αφετέρου αν υπάρχει ένα παθογόνο που δεν αναζητεί ο γιατρός, αυτό προφανώς δεν θα εντοπιστεί και θα συνεχίσει τη δράση του. Με το νέο μηχάνημα ωστόσο οι γιατροί θα εντοπίζουν όλα τα παθογόνα που υπάρχουν στο δείγμα αίματος που έχουν πάρει, ακόμη και εκείνα που δεν ψάχνουν, καθώς θα διαχωρίζεται το γενετικό υλικό του αίματος από εκείνο των παθογόνων κι έτσι το μηχάνημα ουσιαστικά θα έχει στη διάθεσή του για την ανάλυση μεγαλύτερη ποσότητα του δείγματος.

Η διαδικασία αυτή θα διαρκεί περίπου έξι ώρες, σε σπάνιες περιπτώσεις θα φτάνει τις οκτώ και θα είναι πολύ χρήσιμη για τη διάγνωση κάθε μόλυνσης από ιούς, βακτήρια και μύκητες, ακόμη και για τη μόλυνση από τον ιό Εμπολα. Μάλιστα οι ερευνητές που ανέπτυξαν το Iridica πιστεύουν ότι η χρήση του θα είναι σημαντική και στον εντοπισμό της αιτίας της σηψαιμίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο του ασθενούς ακόμη και σε διάστημα δεκαπέντε ωρών, συχνά μάλιστα χωρίς να έχει εντοπιστεί το μικρόβιο από το οποίο προκλήθηκε.
Το νέο ιατρικό μηχάνημα έλαβε έγκριση για να κυκλοφορήσει και στην Ευρώπη, ενώ έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιείται σε κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα