Απόλυτο χάος με τα γκάλοπ

Αλλες δείχνουν ότι η ΝΔ κλείνει την ψαλίδα και άλλες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μη αναστρέψιμο προβάδισμα

«Παραισθήσεις» προκαλούν στην κοινή γνώμη οι αμέτρητες δημοσκοπήσεις με τις τεράστιες αποκλίσεις που παρουσιάζουν στα ποσοστά των κομμάτων. Καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες μέχρι τις κάλπες, παρατηρείται μια χαοτική κατάσταση, η οποία, πέραν του ότι πλήττει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία των μετρήσεων, δημιουργεί σύγχυση και κατά την άποψη πολλών υποκρύπτει και σκοπιμότητες επηρεασμού των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του Σαββατοκύριακου παρουσιάστηκαν τουλάχιστον επτά έρευνες που, αν και διεξήχθησαν κατά το ίδιο διάστημα, έχουν μεταξύ τους αδιανόητες διαφορές. Επί παραδείγματι, μία εμφανίζει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. μόλις στο 2,6%, ενώ άλλη, την ίδια ώρα, το δείχνει στο 8%!

Γενικότερα, αν και όλες οι μετρήσεις καταγράφουν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, το ενδιαφέρον είναι ότι άλλες δίνουν την εικόνα ότι η ψαλίδα συνεχίζει να κλείνει (και άρα δημιουργείται η προσδοκία της πιθανής ανατροπής), άλλες ότι το προβάδισμά του είναι μεν μη αναστρέψιμο, αλλά δεν κερδίζει αυτοδυναμία και άλλες ότι αναπτύσσει δυναμική που του εξασφαλίζει τις 151 έδρες.
Ανάλογη είναι η σύγχυση που προκαλείται και για τα μικρότερα κόμματα, είτε για το ποιο τελικά θα κατακτήσει την τρίτη θέση είτε για το ποια κινδυνεύουν περισσότερο να μείνουν εκτός Βουλής. Χαοτικές είναι οι αποκλίσεις που παρουσιάζονται και στα δικά τους ποσοστά από μέτρηση σε μέτρηση.
Η Κάπα Research, με την πιο ευνοϊκή για τη Ν.Δ. δημοσκόπηση, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 28,1%, στη Ν.Δ. 25,5%, στο Ποτάμι 6,5%, στη Χρυσή Αυγή 5,4%, στο ΠΑΣΟΚ 5,2%, στο ΚΚΕ 5,0%, στο ΚΙΔΗΣΟ 2,8% και στους ΑΝ.ΕΛ. 2,6%.
Προβάδισμα 2,7% δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ η Rass. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 29,8%, η Ν.Δ. 27,1%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, το Ποτάμι 5%, το ΚΚΕ 4,8%, το ΠΑΣΟΚ 3,4%, οι ΑΝ.ΕΛ. 2,5% και το ΚΙΔΗΣΟ 2,2%.

Κατά τη Μarc, η διαφορά διαμορφώνεται στο 3,2%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 29,6%, τη Ν.Δ. στο 26,4%, το Ποτάμι στο 5,6%, τη Χρυσή Αυγή στο 5,5%, το ΚΚΕ στο 5%, το ΠΑΣΟΚ στο 3,8%, τους ΑΝ.ΕΛ. στο 2,7%, το ΚΙΔΗΣΟ στο 2,6% και τον ΛΑΟΣ στο 1,3%.
Προβάδισμα 3,3% καταγράφει η Metron Analysis. Τα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 27,1%, τη Ν.Δ. 23,8%, το Ποτάμι 6,7%, τη Χρυσή Αυγή 4,5%, το ΚΚΕ 4,2%, το ΠΑΣΟΚ 3,2%, τους ΑΝ.ΕΛ. 2,8%, το ΚΙΔΗΣΟ 2,2% και τον ΛΑΟΣ 1,1%.
Σύμφωνα με την MRB, προβάδισμα 3,6% έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, με 33,7%. Η Ν.Δ. συγκεντρώνει 30,1%, το Ποτάμι 6,8%, το ΚΚΕ 5,7%, το ΠΑΣΟΚ 5,5%, η Χρυσή Αυγή 5,4%, οι ΑΝ.ΕΛ. 3,1% και το ΚΙΔΗΣΟ 2,9%.
Η ψαλίδα είναι 5,5% κατά την Palmos. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 28,1%, η Ν.Δ. 22,6%, η Χρυσή Αυγή 6,7%, το Ποτάμι 5,5%, το ΚΚΕ 4,3%, οι ΑΝ.ΕΛ. 2,3%, το ΠΑΣΟΚ 2,1%, το ΚΙΔΗΣΟ 1,5% και ο ΛΑΟΣ 1,4%.
Σύμφωνα με την Public Issue, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 38%, έναντι 30% της Ν.Δ. (και κερδίζει αυτοδυναμία), το Ποτάμι 7%, το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή από 5,5%, το ΚΚΕ 5%, οι ΑΝ.ΕΛ. 3%, το ΚΙΔΗΣΟ 1,5% και η ΔΗΜ.ΑΡ. 1%.

Τα 21 κόμματα και οι τέσσερις συνασπισμοί που θα κατέβουν

Αιτήσεις συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου κατέθεσαν στον Αρειο Πάγο 21 κόμματα, τέσσερις συνασπισμοί κομμάτων και ένας ανεξάρτητος συνδυασμός. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η ανακήρυξή τους.
Συγκεκριμένα, τα 21 κόμματα είναι τα εξής: Νέα Δημοκρατία (Αντώνης Σαμαράς), ΣΥΡΙΖΑ – Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Αλέξης Τσίπρας), ΠΑΣΟΚ – Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (Ευάγγελος Βενιζέλος), Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή (Νίκος Μιχαλολιάκος), ΚΚΕ – Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Δημήτρης Κουτσούμπας), Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμανουήλ Καλλιγιάννης), Τελεία – Απόστολος Γκλέτσος (Απόστολος Γκλέτσος), ΟΚΔΕ – Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (Γιώργος Παπανδρέου), Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Οχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑΕΚΕ) (Μιλτιάδης Τζαλαζίδης), ΚΕΑΝ – Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Ιπποκράτης Σαββούρας), ΕΕΚ – Τροτσκιστές – Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (Σαμπετάι Μάτσας), Εθνική Ελπίδα (Γεώργιος Παπαδόπουλος), ΛΑΟΣ – Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (Γιώργος Καρατζαφέρης), Ενωση Κεντρώων (Βασίλης Λεβέντης), ΕΛΚΣΙ – Ελληνικό Λευκό Κίνημα Σημερινής Ιδεολογίας (Ελευθέριος Δανιηλίδης), Ενωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης, «ΡΟΜΑ» – Ριζοσπαστικό Ορθόδοξο Μέτωπο Αλληλεγγύης (Αγγελος Λιακόπουλος), Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας (Γιώργος Κόκκας), Το Ποτάμι (Σταύρος Θεοδωράκης) και ΕΛΛΑΔΑ – Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση (Κωνσταντίνος Παπανικόλας).

Οι τέσσερις συνασπισμοί είναι: Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) – Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής Επαναστατικής Κουμμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας και Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση – ΜΑΡΣ, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό – Λενινιστικό) – ΜΛ ΚΚΕ – Εκλογική Συνεργασία, Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά (Νίκος Χρυσόγελος και Φώτης Κουβέλης) και Ανεξάρτητοι Ελληνες Εθνικής Πατριωτική Συμμαχία, Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, Λευκό, Πυρίκαυστος Ελλάδα, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, Ανεξάρτητοι Ελληνες (Πάνος Καμμένος). Δήλωση συμμετοχής κατέθεσε και ο Συνδυασμός Ανεξάρτητων Υποψηφίων «Αξιοπρέπεια» (Δημήτρης Κλαπάκης).

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα