Τον δρόμο της φυγής πήρε μια φιλήσυχη κοινότητα της βόρειας Συρίας, εκείνη των Ασσύριων χριστιανών της επαρχίας Αλ Χασάκα, μετά τη μαζική απαγωγή γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων από τα χωριά τους από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Πέντε χιλιάδες άνθρωποι (1.000 οικογένειες) εγκατέλειψαν άρον άρον τις εστίες τους τη Δευτέρα προς την πόλη Χασάκα και την κουρδική Καμισλί. Την ίδια ώρα, πάντως, οι Κούρδοι μαχητές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν μια σημαντική νίκη: Κατάφεραν να αποκόψουν μία από τις βασικές οδούς τροφοδοσίας του Ισλαμικού Κράτους από το Ιράκ, και συγκεκριμένα εκείνη που συνδέει την πόλη Αλ Χουλ κοντά στα ιρακινά σύνορα με το προπύργιό τους Τελ Χαμίς.
Το χρονικό της απαγωγής περιγράφει ο Ουσάμα Εντουαρτ, διευθυντής του Ασσυριακού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στα σπίτια γύρω στις τέσσερις τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ όλος ο κόσμος κοιμόταν. Η σύζυγός μου κατάγεται από το Ταλ Σαμιράμ και όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη θεία της, σήκωσε το τηλέφωνο ένας άντρας και της είπε: ”Εδώ είναι το σπίτι του Ισλαμικού Κράτους”»!
Η τύχη των ομήρων
Συνολικά κατέλαβαν 10 χωριά, ενώ μετέφεραν τους ομήρους (90 με 100 στον αριθμό, αν και το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο μιλά για 150 ανθρώπους) στο Σανταντέ, το ισλαμιστικό προπύργιο στην επαρχία Αλ Ασάκα. Φέρονται ότι προτίθενται να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες ή να τους ανταλλάξουν με αιχμάλωτους τζιχαντιστές. Το χρονικό των επιθέσεων μετέφεραν δύο νεαροί που γλίτωσαν, καθώς πρόλαβαν να κρυφτούν στον ποταμό Χαρμπούρ. Τα χριστιανικά χωριά, που σύμφωνα με Κούρδους μαχητές «δεν είχαν καμία σχέση με τις μάχες», ως την τελευταία στιγμή πίστευαν ότι θα τους υπερασπιστεί ο συριακός στρατός ή οι Κούρδοι μαχητές.
Στο παρελθόν, οι χριστιανοί κάτοικοι της περιοχής είχαν υποφέρει πολλά. Εκτός από τις κατά καιρούς απειλές, το Ισλαμικό Κράτος είχε δώσει κάποια στιγμή την εντολή να κατεβάσουν τους σταυρούς από τις εκκλησίες τους.