«Πως έβαλα το στικάκι σε κουτί ασφαλείας»!

Μια ανάσα από το να κληθεί ως μάρτυρας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου ζήτησε την κλήση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι εκείνος μέσω του οποίου έφτασε στη Δικαιοσύνη το usb με την αλλοιωμένη «λίστα Λαγκάρντ»! Ωστόσο, το αίτημα της εισαγγελέως δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος «ανά πάσα στιγμή η απόφαση είναι ανακλητή». Το αίτημα της εισαγγελέως υποβλήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης στο Ειδικό Δικαστήριο της γραμματέως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Σοφίας Μπέλμπα.

Το δικαστήριο έκρινε ακόμη ότι δεν συντρέχει λόγος να κληθούν επί του παρόντος ο πραγματογνώμονας του ΣΔΟΕ Νίκος Παναγιωτόπουλος και δύο μέλη της επιτροπής που παρέλαβαν από τις γαλλικές Αρχές τη δεύτερη φορά τη «λίστα Λαγκάρντ».
Νωρίτερα, η γραμματέας του κ. Βενιζέλου περιέγραψε στην κατάθεσή της πώς το περίφημο στικάκι παρέμεινε ξεχασμένο στο… ντουλάπι της. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως ανέφερε, της το έδωσε στα μέσα Αυγούστου 2011 έπειτα από συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη.

Αντίδραση

«Το έβαλα σε ένα κουτί ασφαλές όπου κρατάω τέτοια αρχεία. Το κλείδωσα στο ντουλάπι μου. Οταν έφυγε ο κ. Βενιζέλος από το υπουργείο Οικονομικών, τον Μάρτιο 2012, το πήρα μαζί μου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε η μάρτυρας, για να της επισημάνει ο πρόεδρος του δικαστηρίου: «Και το πήρε μαζί του το usb; Είναι μυστήριο, πάντως, αυτό και ο χειρισμός του κ. Βενιζέλου». Το γεγονός αυτό προκάλεσε και την αντίδραση της εισαγγελέως κυρίας Δημητρίου.
– Εισαγγελέας: Γιατί το πήρατε στο ΠΑΣΟΚ; Τι δουλειά είχε σε ένα κομματικό συρτάρι, εφόσον ανήκε και αφορούσε στο υπουργείο Οικονομικών;
Μάρτυρας: Τότε δεν ήξερα τι ήταν. Το κουτί περιείχε δικά μας πράγματα. Συνεντεύξεις, εκπομπές…

Επειτα από αρκετούς μήνες, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2012 όπως ανέφερε η κύρια Μπέλμπα, όταν ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε από ταξίδι του στις Βρυξέλλες, της είπε: «Θυμάσαι ένα usb που μας είχε δώσει ο Διώτης; Αναζήτησέ το». Τότε η κύρια Μπέλμπα περιέγραψε: «Εψαξα ένα κουτί και βρήκα το usb και άλλα τρία, νομίζω. Για να βεβαιωθώ ότι είναι αυτό, το έβαλα στον υπολογιστή μου και άνοιξα μηχανικά ένα αρχείο». Οπως τόνισε η μάρτυρας, το άνοιξε ακόμα μία φορά την επόμενη ημέρα, στις 2 Οκτωβρίου 2012, προκειμένου να επιβεβαιώσει και πάλι ότι ήταν αυτό. Παράλληλα, η κυρία Μπέλμπα τόνισε εμφατικά ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν κράτησε καθόλου στην κατοχή του το στικάκι.

Σήμερα απαντά μάρτυρας-”κλειδί”

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση κατέθεσαν ακόμη ο πανεπιστημιακός Λουκάς Τσούκαλης, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του κ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι πρόκειται για ευφυή άνθρωπο με «εντυπωσιακό ήθος και ακεραιότητα χαρακτήρα» και ο πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) Φωκίων Γεωργακόπουλος. Ο τελευταίος εξέφρασε την άποψη στο Ειδικό Δικαστήριο ότι η επίμαχη λίστα ήταν παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την κατάθεση του μάρτυρα-«κλειδί» στην υπόθεση, του πραγματογνώμονα, αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Απόστολου Δελτσίδη, ο οποίος εξέτασε το περίφημο στικάκι και καλείται να φωτίσει στοιχεία σχετικά με την αλλοίωση της λίστας και την αφαίρεση των καρτελών με τα στοιχεία των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα