Την επιστροφή των Γλυπτών ζητά Βρετανός

Ο βουλευτής Αντριου Τζορτζ ζητά από την κυβέρνηση Κάμερον να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις υπό την UNESCO

Και όμως, μια από τις πιο ηχηρές φωνές υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους, την Ελλάδα, έρχεται από τη Βρετανία. Εχθές ο Βρετανός φιλέλληνας βουλευτής του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών Αντριου Τζορτζ αναμενόταν να καταθέσει στη Βουλή των Λόρδων επερώτηση ζητώντας από τη βρετανική κυβέρνηση να απαντήσει θετικά στο αίτημα της UNESCO για συζητήσεις με την ελληνική πλευρά. Ενα αίτημα που έχει κατατεθεί από τον διεθνή οργανισμό από το 2013 και του οποίου η προθεσμία (οι Βρετανοί είχαν ζητήσει παράταση μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2015) σε λίγες εβδομάδες εκπνέει.

Ο βαθιά φιλέλληνας πολιτικός και εκείνος που ηγείται της βρετανικής πρωτοβουλίας «Επανένωση των Γλυπτών» μέσω της επερώτησής του προτρέπει την κυβέρνησή του να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον επαναπατρισμό των ελληνικών αριστουργημάτων. «Ενας από τους φίλους μας αντιμετωπίζει δυσκολίες και μπορούμε τη δεδομένη χρονική στιγμή να του προσφέρουμε κάτι που θα κάνει τη ζωή του καλύτερη και σίγουρα θα δώσει ώθηση και στην οικονομία του» είπε ο κ. Τζορτζ περιγράφοντας με γλαφυρότητα την κατάσταση της Ελλάδας. «Θα ήταν μια γενναιόδωρη κίνηση από τη Βρετανία και θα βελτίωνε τη θέση της στον κόσμο» συνέχισε ο ίδιος.

Επανένωση

Σύμφωνα με εκείνον, τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν και να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο χτίστηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Οπως έγραψε το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα «Independent» όμως, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η βρετανική κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να δώσει καμία απάντηση στην UNESCO. «Δεν θα πει τίποτα. Και αυτό διότι τον προσεχή Μάιο θα γίνουν οι εκλογές στη Βρετανία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εφημερίδα. Μάλιστα, αν τελικά συμβεί αυτό, ίσως η ελληνική πλευρά αναγκαστεί να κινηθεί διά της δικαστικής οδού. «Το θέμα είναι να βρεθεί το κατάλληλο δικαστήριο. Αλλά, από τη στιγμή που θα ξεπεραστούν τα εμπόδια, τα ποσοστά επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης να κερδίσουν την υπόθεση είναι 75%-80%» λέει στη βρετανική εφημερίδα πηγή που έχει διατελέσει επί σειράν ετών σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης.

Ποια είναι όμως η επίσημη θέση της ελληνικής πλευράς; Η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο υπουργείο Πολιτισμού Ελενα Κόρκα σε δηλώσεις της στον ξένο Τύπο υποστηρίζει ότι η βρετανική σιωπή από το 2013 «δεν είναι ιδιαίτερα ευγενική» και προς το παρόν απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Να θυμίσουμε πάντως ότι η συζήτηση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα επανέρχεται μόλις λίγους μετά την έντονη ελληνική αντίδραση που προκάλεσε η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει στο Ερμιτάζ ένα μέρος των Γλυπτών, το περίφημο άγαλμα του Ιλισσού.

Στα τέλη Μαρτίου δε στο Βρετανικό Μουσείο -το οποίο απορρίπτει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα- θα ξεκινήσει μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ορίζοντας την ομορφιά: το σώμα στην αρχαία ελληνική τέχνη». Για τις ανάγκες αυτής θα μετακινηθούν από το σημείο του μουσείου όπου εκτίθενται έξι από τα Παρθενώνεια Γλυπτά. Μεταξύ αυτών και ο θεός Ιλισσός.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img